Tvič zabranjuje kanale nakon otkrivanja proruske propagande

Tvič zabranjuje kanale nakon otkrivanja proruske propagande

Tvič (Twitch) u vlasništvu Amazona prešao je na zabranu nekoliko naloga na platformi za striming uživo nakon što je istraživanje detaljno pokazalo kako se prokremljovska propaganda proširila mrežom.

Ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Tvič je rekao da će preći na „zabranu štetnih aktera dezinformacija da koriste našu uslugu“.

Međutim, u izveštaju Projekta tehnološke transparentnosti navode se detalji o višestrukim računima koji guraju prokremljovske neistine, kao što su tvrdnje da je invazija bila „denacifikacija“ Ukrajine i ruska „specijalna operacija“. Drugi tokovi su plasirali neistine o postavljanju „biolaboratorija“ u ratom razorenoj zemlji.

Tvič je zabranio nekoliko naloga navedenih u izveštaju i istražuje još nekoliko, rekao je portparol, nakon što su mu u sredu predstavljeni nalazi.

„Iako smo i dalje viđali mali obim štetnih aktera dezinformacija na Tviču, suspendovali smo nekoliko kanala za kršenje ove politike, uključujući neke koji su bili posebno posvećeni širenju dezinformacija u vezi sa krizom u Ukrajini“, rekao je portparol.

Čini se da je nekoliko naloga monetizovano, što znači da su vlasnik naloga i Tvič delili prihod od oglašavanja, rekla je Kejti Pol, direktorka TTP-a.

„Nalazi TTP-a otkrivaju velike rupe u sprovođenju politike Tviča u vreme velikih ruskih dezinformacija o ratu u Ukrajini“, navodi se u izveštaju. „Ogromni resursi Amazona daju mu dovoljno sredstava za bolje praćenje Tviča, koji je danas jedna od najpopularnijih platformi za striming uživo i dostiže ogromnu publiku mladih ljudi.”

Incident pokazuje kako je platformama bilo problematično da se izbore sa ratom dezinformacija koji se vodi uporedo sa sukobom na terenu u Ukrajini, sa materijalom koji je kreiran za zapadnjačku distribuciju, postavljen iz Rusije, kao i od pristalica u drugim zemljama, posebno u SAD .

Tvič je verifikovao jedan nalog, InfraredShov, što mu je omogućilo da dobije dodatne pogodnosti monetizacije, kao što je odricanje od naknada za unovčavanje prihoda sa sajta.

„Tvič je smatrao da je ovaj nalog dostojan da bude deo njihovog partnerskog programa“, rekao je Pol. „Toliko da Tvič pokriva troškove isplata za nekoga ko je više puta prenosio dezinformacije.

Kanal je imao skoro 20.000 pratilaca. Zabranjena je ubrzo nakon što je kompaniju kontaktirao Fajnenšel tajms u sredu uveče, kao i tri druga navedena u TTP izveštaju.

Tvič je odbio da komentariše zašto su određeni kanali zabranjeni kako bi se „zaštitila privatnost uključenih pojedinaca“, dodao je portparol.

Tvič, koji je Amazon kupio 2014. za 970 miliona dolara, objavio je ažuriranu politiku zloupotrebe 3. marta. Korisnicima je rekao da strimeri koji daju „jednokratne“ izjave o dezinformacijama neće biti suočeni sa zabranama, ali da će ukloniti korisnike koji uporno prekršio svoje kriterijume za štetno ponašanje.

Tvičova izjava je odjeknula sa drugim velikim društvenim mrežama koje žele da spreče širenje opasnog materijala na njihovim sajtovima.

Program InfraredShov-a redovno je sadržavao višesatne emisije neidentifikovanog čoveka, koji je izgledao kao Amerikanac, ponavljajući redove slične onima iz Kremlja. Vodeni žig sa natpisom „VLADIMIR PUTIN JE DOBAR“ bio je na ekranu duže vreme.

Kanal je naglo suspendovan nekoliko trenutaka nakon što je FT koristio funkciju ćaskanja strima da zatraži komentar o tvrdnjama u istraživanju TTP-a.

Ubrzo nakon zabrane, strim je ponovo pokrenut na sajtu za deljenje videa Jutjub, u vlasništvu Gugla. Jutjub nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.