Rusija upozorava Ukrajinu da bi mogla napasti Kijev

Rusija upozorava Ukrajinu da bi mogla napasti Kijev

Moskva se do sada uzdržavala od napada na ukrajinske donosioce odluka, ali ako Kijev nastavi sa pokušajima da izvrši akte sabotaže ili konvencionalnih napada unutar Rusije, to će se promeniti, upozorilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane.

„Videli smo pokušaje sabotaže i napada ukrajinske vojske na objekte na ruskoj teritoriji. Ako se takvi pokušaji nastave, Oružane snage Ruske Federacije će napasti centre odlučivanja, uključujući Kijev – nešto od čega smo se do sada uzdržavali“, objasnio je portparol 2 general-major Igor Konašenkov.

Dok Konašenkov nije precizirao na koje udare ili pokušaje sabotaže misli, Rusija je u ponedeljak proglasila pojačanu uzbunu od terorizma u tri regiona koji se graniče sa Ukrajinom – Brjansku, Kursku i Belgorodu – i nekoliko pograničnih opština u regionima Krasnodar, Voronjež i Krim.

Protekle nedelje je bila veoma aktivna protivvazdušna odbrana u Belgorodskoj oblasti, javljaju lokalni mediji. Kijev je prvo tvrdio, a zatim je negirao napad dva helikoptera 1. aprila na skladište goriva južno od grada Belgoroda, koji nije rezultirao povređenima ili smrtnim slučajevima, ali je prouzrokovao veliku materijalnu štetu.

Ruske vlasti takođe istražuju raketni napad od 29. marta sa najmanje tri rakete Točka-U ispaljene iz Ukrajine na vojnu jedinicu u blizini Belgoroda. Međunarodno zabranjena kasetna municija je povredila osam ruskih državljana i oštetila 21 vozilo, kao i neke zgrade.

U međuvremenu, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe ukazao je na povećanu uzbunu od terorizma kao dokaz da Rusija planira napade pod lažnom zastavom na sopstvene građane kako bi ojačala navodno slabu podršku vojnim operacijama u Ukrajini.

„Planiraju eksplozije u ruskim domovima ili raketne napade, da bi za njih okrivili [ukrajinsku vojsku] ili dobrovoljačke bataljone, kako bi naslikali emotivnu sliku ‘ukrajinskih nacionalističkih zverstava’“, rekao je general-major Kiril Budanov, šef obaveštajne službe saopštila je u utorak direkcija ukrajinskog ministarstva odbrane. „Sve kako bi se emocionalno izmanipulisalo Rusima i još više ih postavilo protiv Ukrajinaca.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i okonča sukob sa otcepljenim regionima Donjeck i Lugansk. Rusija je na kraju priznala ove dve države kao nezavisne države, nakon čega su zatražile vojnu pomoć.

Rusija zahteva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike Donbasa.