Japan dobija nezvaničnu pozivnicu da se pridruži AUKUS-u

Japan dobija nezvaničnu pozivnicu da se pridruži AUKUS-u

Japan je dobio nezvanične ponude da postane deo vojnog bloka AUKUS, koji su prošle godine formirale Australija, Velika Britanija i SAD, objavio je u utorak list Sankei Shimbun.

Nekoliko neimenovanih zvaničnika japanske vlade izjavilo je listu da je Tokiju neformalno pristupila svaka od tri članice alijanse o takvoj mogućnosti.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno demantovao je izveštaj u sredu, rekavši da „nema činjenica“ u članku Sankei Shimbun. Tokio „nije zatražen da učestvuje u AUKUS-u“, rekao je.

AUKUS pakt, koji se uglavnom smatra strategijom za suprotstavljanje rastućem uticaju Kine na Pacifiku, najavili su lideri Australije, Velike Britanije i SAD u septembru 2021.

Njegov prvobitni cilj bio je da obezbedi Kanberi flotu podmornica na nuklearni pogon, ali konvencionalno naoružanih. Ali prošle nedelje je trojac najavio da će takođe sarađivati na razvoju hipersonične tehnologije, a Japan je izrazio podršku toj odluci.

Prema Sankei Shimbunu, uključivanje Tokija u razvoj hipersoničnih projektila je jedna od glavnih motivacija iza ponude AUKUS-a.

Pre dve godine, Japan je najavio planove za stvaranje dve vrste hipersoničnog oružja – hipersoničnih krstarećih projektila (HCM) i klizećih projektila hiperbrzine (HVGP) – rekavši da bi oni mogli da budu postavljeni negde između 2024. i 2028. godine.

Zemlja takođe radi na specijalnoj železničkoj puški za koju veruje da bi mogla da obori dolazeće hipersonične rakete ispaljivanjem granata ekstremno velikim brzinama koristeći elektromagnetnu silu.

Kanbera, London i Vašington su takođe zainteresovani za mogućnosti zemlje u sajber-ratu, veštačkoj inteligenciji i kvantnim tehnologijama, navodi list.

Sankei Šimbun je insistirao da japanska vlada generalno ima „pozitivno mišljenje“ o pridruživanju AUKUS-u, sugerišući da bi to povećalo potencijal za odvraćanje Kine.

Međutim, Tokio planira da pažljivo ispita ponudu. Neki zvaničnici su i dalje skeptični prema AUKUS-u, rekavši da bi ta zemlja trebalo da se fokusira na bilateralne sporazume o vojnoj saradnji koje već ima sa Australijom, Britanijom i SAD. Takođe ističu da Japan neće moći da učestvuje u svim oblastima koje pokriva AUKUS, izvestio je Sankei Šimbun.

Na primer, podmornice na nuklearni pogon bile bi zabranjene za Tokio jer zakoni zemlje predviđaju da se nuklearna energija može koristiti samo u miroljubive svrhe.

Skraćenicu AUKUS čine prva slova u nazivima tri zemlje koje su je formirale. Ako bi Japan odlučio da se pridruži, mogao bi biti preimenovan u „JAUKUS“, navodi list.

Kina je ljuta zbog formiranja AUKUS-a, nazivajući ga „azijsko-pacifičkom verzijom NATO-a“, koji je „osuđen na propast“. Pakt bi samo izazvao trku u naoružanju u regionu, insistirao je Peking, dodajući da je davanje tehnologije nuklearnih podmornica Australiji protivno međunarodnim konvencijama o nuklearnom širenju.