Lider objašnjava koje su države EU protiv sankcionisanja ruskog gasa

Lider objašnjava koje su države EU protiv sankcionisanja ruskog gasa

Embargo na isporuku gasa iz Rusije naštetio bi nekim članicama Evropske unije mnogo gore nego što bi naštetilo Moskvi, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer u intervjuu posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Dok je stao na stranu Ukrajine i želeo dodatne sankcije Moskvi, Nehamer je rekao da nije sam u protivljenju zahtevima Kijeva da zaustavi uvoz ruskog gasa.

„Austrija nije sama sa ovim argumentom protiv embarga na gas“, rekao je Nehamer za CNN u sredu, rekavši da Nemačka, Mađarska „i druge zemlje članice EU“ takođe podržavaju njegov stav. Dok je Beč „čvrst“ sa drugim članicama EU kada je u pitanju sankcionisanje Moskvi, „sankcije moraju više da naškode Rusiji nego EU“, dodao je on.

Američki mediji su ga pritiskali zbog embarga na gas jer je to bio jedan od glavnih zahteva ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, s kojim se Nehamer sastao pre nego što je odleteo u Moskvu da se sastane sa Putinom – prvim liderom EU koji je to učinio od 24. februara, kada je Rusija poslala trupe u Ukrajinu.

Pregovori nisu bili „prijateljska poseta“, rekao je Nehamer novinarima nakon toga. Nije bilo zajedničke konferencije za štampu ili zajedničkog saopštenja, pa čak ni dostavljenih fotografija ili video materijala.

Pod pritiskom voditelja CNN-a da ponudi druge ruske stvari koje bi EU mogla da sankcioniše kao odgovor na zahteve Zelenskog, Nehamer je ponudio „male elektronske delove” za koje je rekao da su korišćeni u ruskim tenkovima i bespilotnim letelicama.

„Trebalo bi da sada razmišljamo o sankcijama na inteligentniji način, kako možemo da naudimo Ruskoj Federaciji, ali ne i nama“, rekao je on. Iako je EU donela odluku da postane nezavisna od ruskog gasa, „to sada nije moguće, biće potrebno vreme“, dodao je on.

Najveća austrijska energetska kompanija saopštila je početkom aprila da bi bilo „nemoguće“ da se prekine sa kupovinom ruskog gasa ove godine, jer Beč nije imao pristup alternativnim izvorima energije. EU uvozi 40-45% svog prirodnog gasa iz Rusije, kako za grejanje, tako i za industrijske potrebe.

Ni SAD ni Katar ne proizvode ni približno dovoljno tečnog prirodnog gasa (LNG) da zamene ruski uvoz, a čak i da jesu, nema dovoljno brodova u svetu i terminala u EU da prihvate isporuku.