Kalifornija: Plan za ukidanje automobila na benzin do 2035

Kalifornija: Plan za ukidanje automobila na benzin do 2035

Kalifornija je u sredu objavila agresivan plan kojim se nalaže stalni porast prodaje električnih vozila i vozila sa nultom emisijom, što je prvi korak u sprovođenju prvog u državi cilja zabrane novih automobila na benzin do 2035. godine.

Prema predloženom pravilu, koje je izdao Odbor za vazdušne resurse Kalifornije, država će zahtevati da se 35 odsto novih putničkih vozila prodatih u državi do 2026. godine napaja baterijama ili vodonikom. Manje od decenije kasnije, država očekuje da 100 posto svih novih automobila bude oslobođeno emisija fosilnih goriva koja su uglavnom odgovorna za zagrevanje planete.

To bi označilo veliki skok. Trenutno, 12,4 odsto novih vozila koja se prodaju u Kaliforniji imaju nultu emisiju, prema odboru.

Ako odbor finalizira plan u avgustu, to bi moglo postaviti letvicu za nacionalnu automobilsku industriju. Kalifornija je najveće tržište automobila u Sjedinjenim Državama i 10. po veličini na svetu. Pored toga, 15 drugih država – uključujući Njujork, Masačusets i Severnu Karolinu – prethodno je pratilo poteze Kalifornije u vezi sa emisijama iz izduvnih cevi i možda bi usvojile slične predloge.

Popularnost automobila na baterije raste širom sveta, čak i kada celokupno tržište automobila stagnira.

„Ovo je izuzetno važno“, rekao je Danijel Sperling, član kalifornijskog odbora za vazduhoplovstvo i direktor Instituta za studije saobraćaja na Univerzitetu Kalifornije u Dejvisu. On je rekao da predloženo pravilo, za koje je rekao da očekuje da će biti usvojeno, šalje signal globalnom automobilskom tržištu.

„Druge zemlje i druge države gledaju šta Kalifornija radi“, rekao je on. „I tako će ovo odjeknuti širom sveta.“

Predlog dolazi pošto klimatski plan predsednika Bajdena posustaje. Gospodin Bajden je prošle godine potpisao izvršnu naredbu kojom poziva vladu da pokuša da osigura da polovina svih vozila koja se prodaju u Sjedinjenim Državama bude električna do 2030. Zakonodavstvo koje bi omogućilo tu tranziciju izdvajanjem milijardi dolara poreskih olakšica na električna vozila, međutim, u Senatu je zaustavljen. U međuvremenu, pod pritiskom da ublaži visoke cene nafte, predsednik poziva naftne kompanije da buše još nafte.

Proizvođači automobila nisu odmah odgovorili na zahteve za komentarom o predloženom pravilu Kalifornije. U zajedničkoj izjavi prošle godine, Ford, General Motors i Stellantis, auto kompanija formirana ove godine nakon spajanja Fiat Chrislera i Peugeota, objavili su svoju „zajedničku težnju“ da postignu prodaju od 40 do 50 posto električnih vozila na nacionalnom nivou do 2030. godine.

Ali potrebna im je podrška vlade i „pun paket politika elektrifikacije“ da prevedu težnje u delo, napisali su.

Saobraćaj je najveći pojedinačni izvor emisije gasova staklene bašte i drugih zagađivača u Kaliforniji.

Predloženo pravilo Kalifornije pokreće izvršnu naredbu koju je guverner Gevin Njusom izdao 2020. Prema planu, 35 procenata novih automobila i lakih kamiona koji se prodaju moraju imati nultu emisiju izduvnih gasova počevši od 2026. To će se povećati na 68 procenata 2030. i do 100 procenata u 2035. Plan dozvoljava da 20 procenata nove prodaje budu plug-in hibridi.

Prema kalifornijskim regulatorima za zagađenje vazduha, pravilo će eliminisati 384 miliona metričkih tona emisija gasova staklene bašte između 2026. i 2040. godine — više nego što je država emitovala iz svih izvora u 2019.

„Ova smanjenja emisija će pomoći u stabilizaciji klime i smanjenju rizika od jake suše i šumskih požara i posledičnog zagađenja sitnim česticama“, kaže se u državnom planu.

Ekološke grupe su bile podeljene oko plana. Don Anair, zamenik direktora programa čistog transporta u Uniji zabrinutih naučnika, rekao je da se ta mera poboljšala u odnosu na prethodni nacrt. On je to nazvao „najvažnijom klimatskom odlukom“ koju će kalifornijski odbor za vazdušne resurse doneti ove godine.

Ali Skot Hohberg, advokat za transport u Centru za biološku raznovrsnost, optužio je Kaliforniju da ide „sporim putem“ i, u izjavi, pozvao je državu da prekine prodaju vozila na naftu pet godina ranije, do 2030.

G. Sperling je primetio da ostaje nekoliko izazova, uključujući izgradnju stanica za punjenje vozila i ubeđivanje potrošača da kupuju električna vozila. On je rekao da će poslednjih 20 do 30 odsto biti najteži deo tranzicije i da će vrlo verovatno zahtevati nove politike i podsticaje.

„Ne možemo naterati ljude da se vakcinišu“, rekao je on. „Zašto mislimo da ih možemo naterati da kupe električni automobil? To znači da ćemo morati da budemo kreativni u tome da ova vozila učinimo atraktivnim i privlačnim za potrošače čak i iznad i iznad njihovih inherentnih atributa.“