Ukrajinski vojnici će se obučavati u Velikoj Britaniji

Ukrajinski vojnici će se obučavati u Velikoj Britaniji

Vojnici će naučiti da upravljaju oklopnim vozilima koje će London isporučiti Kijevu, rekao je mlađi ministar odbrane.

Džejms Hepi, ministar oružanih snaga Velike Britanije, potvrdio je u utorak da će vojska te zemlje obučavati ukrajinske vojnike na britanskom tlu. Očekuje se da će neodređeni broj vojnika stići u „narednih nekoliko dana“ kako bi naučili kako da upravljaju oklopnim vozilima koja je Britanija obećala da će isporučiti Ukrajini usred tekućeg sukoba sa Rusijom.

„Postoji 120 oklopnih vozila koja su u procesu pripreme“, rekao je Hepi za LBC radio.

„Ukrajinske trupe koje će njima upravljati stići će u Veliku Britaniju u narednih nekoliko dana da nauče kako da voze i komanduju tim vozilima.

London je prošle nedelje obećao novu isporuku oružja ukrajinskim vlastima usred iznenadne posete premijera Borisa Džonsona Kijevu. On se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, obilazeći prestonicu i obećavajući dalju „finansijsku i vojnu pomoć, što je svedočanstvo naše posvećenosti borbi [zemlje] protiv ruske varvarske kampanje“, rekao je Džonson.

Pored 120 oklopnih vozila, paket uključuje i protivvazdušne rakete Starstreak, 800 protivtenkovskih projektila NLAV i „visokotehnološku lutajuću municiju“, takođe poznatu kao „dronovi samoubice“. Pošiljka takođe uključuje protivbrodske rakete, potvrdio je Heappei u utorak u odvojenom intervjuu za BBC.

„Postoji više protivtenkovskih i protivvazdušnih raketa koje šaljemo sa ramena, kao i precizna municija koja se lomi, a kao što ste čuli da je premijer rekao tokom vikenda, šaljemo i protivbrodske sposobnosti ,“ rekao je.

London je bio među najvatrenijim pristalicama kijevskih vlasti u njihovom sukobu sa Rusijom, pri čemu su dve zemlje imale jake vojne veze mnogo pre nego što je izbio tekući sukob. Velika Britanija je već poslala više od 4.000 protivtenkovskih projektila NLAV u Ukrajinu i dodelila Kijevu ogroman paket kredita od 1,7 milijardi funti (2,2 milijarde dolara) 2021. godine za jačanje svojih pomorskih kapaciteta, istovremeno okupljajući svoje saveznike da pojačaju svoju vojnu pomoć Ukrajini. .

Britanija takođe aktivno obučava ukrajinsko vojno osoblje, vodeći takozvanu operaciju Orbital od 2014. Oko 22.000 ukrajinskog vojnog osoblja je obučeno u okviru projekta, ali je obustavljen u februaru nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Moskva je napala svoju susednu državu nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja Rusije Donbas republika Donjecka i Luganska. Protokol iz Minska, uz posredovanje Nemačke i Francuske, osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Rusija je od tada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.