Uhapšen lider ukrajinske opozicije

Uhapšen lider ukrajinske opozicije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je oduševljenje u utorak nakon što je Kijev naslednik KGB-a iz sovjetske ere uhapsio najistaknutijeg opozicionog lidera u zemlji.

Predsednik je na društvenim mrežama podelio fotografiju svog rivala sa lisicama na rukama Viktora Medvedčuka, uz natpis: „Specijalnu operaciju izvela je SBU. Dobro urađeno! Detalji koji slede.“

SBU je glavna ukrajinska obaveštajna i bezbednosna agencija, osnovana 1991. da zameni KGB.

„Smatram da je posebno cinično od njega da koristi vojnu kamuflažu“, rekao je Zelenski kasnije, rugajući se Medvedčuku kako pokušava da se predstavlja kao „ratnik“ i „patriota“ i predlažući da se zatočeni političar razmeni za ukrajinske ratne zarobljenike koje drži Rusija.

Medvedčuk je na čelu druge najveće stranke u nacionalnom parlamentu, „Opozicione platforme – Za život“. Prethodno je stavljen u kućni pritvor, prošle godine, kao deo suzbijanja neslaganja Zelenskog, što su zapadne pristalice režima dobile prećutno odobrenje.

Medvedčuk, koji se protivio kijevskom Majdanu 2014. i veruje da je zapadni zaokret zemlje štetan za interese Ukrajine, vodi svoju stranku od 2018. Prethodno je bio šef kabineta bivšeg predsednika Leonida Kučme, početkom 2000-ih.

Neki zapadni komentatori su ga označili kao „najbližeg saveznika Vladimira Putina u Ukrajini“. Međutim, ruski predsednik je Medvečuka opisao kao „ukrajinskog nacionalistu“.

2019. godine, Opoziciona platforma – Za život, osvojila je 13% glasova na parlamentarnim izborima, što je čini najvećom opozicionom frakcijom u zemlji. Prošle godine, ankete su pokazale da je proglasila Slugu naroda Zelenskog kao najpopularniju stranku u državi.

Činilo se da je to izazvalo obračun od strane Zelenskog, koji je zatvorio medijske kuće povezane sa Medvedčukom. Ubrzo nakon toga, političar je uhapšen pod politički motivisanom optužbom za „izdaju“.

Medvedčuk je odbacio optužbe da je „proruski“, insistirajući da njegova stranka predstavlja milione običnih Ukrajinaca. U februaru 2021. optužio je Zelenskog da želi da uspostavi diktaturu u Ukrajini i potisne legalno izabranu opoziciju.

Vlasti u Kijevu su takođe optužile prethodnika Zelenskog Petra Porošenka za izdaju, još u decembru 2021. godine – po istoj optužbi kao i Medvedčuka: za ilegalnu kupovinu uglja iz otcepljenih regiona Donjecka i Luganska i tako „finansiranje terorizma“. Porošenko je napravio veliku stvar time što se javno vratio u Ukrajinu u januaru, a sud u Kijevu je odbio da ga zatvori.

SAD i njeni saveznici pokušali su da opravdaju svoju podršku Ukrajini rekavši da je Zelenski demokrata koji se bori za slobodu, i predstavili su akcije Rusije prema Kijevu kao motivisane strahom od demokratije.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i okonča sukob sa otcepljenim regionima Donjeck i Lugansk. Rusija je na kraju priznala ove dve države kao nezavisne države, nakon čega su zatražile vojnu pomoć.

Rusija zahteva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike Donbasa.