Ukrajinske energetske kompanije tuže Rusiju u SAD

Ukrajinske energetske kompanije tuže Rusiju u SAD

Koalicija ukrajinskih kompanija želi da američki savezni sud naredi Rusiji da plati skoro 35 miliona dolara, u nadi da će na kraju moći da pristupe nekoj od imovine u Sjedinjenim Državama.

Ovih 11 kompanija navelo je u subotu u peticiji u Vašingtonu, DC, saveznom sudu da upravljaju benzinskim pumpama i kancelarijom na Krimu koje je Rusija zaplenila 2014. godine. Prema sudskim dokumentima, švajcarski arbitri su im dodelili 34,5 miliona dolara 2019. godine.

Advokat kompanija Džejms Bojkin rekao je da bi zamrzavanje ruske imovine kao deo nedavnih američkih sankcija moglo da ponudi šansu njegovim klijentima da naplate.

„Ako sredstva budu stavljena na raspolaganje ljudima koji su stradali od ruske agresije, ne vidim zašto bi Krim i ljudi koji su izgubili nakon aneksije bili isključeni“, rekao je on.

U peticiji se navodi da su ruske snage zaplenile i opljačkale benzinske pumpe u vlasništvu kompanija jer je ukrajinski tajkun i bivši vladin zvaničnik Igor Kolomojski, suvlasnik podnosioca peticije Sabil, bio kritičar Kremlja. Kolomojski je sankcionisan od strane Sjedinjenih Država 2021. godine zbog navodne korupcije.

Rusija nije učestvovala u arbitraži, ali je osporila odluku u švajcarskom federalnom vrhovnom sudu, koji je odbio žalbu Rusije.

Međunarodna konvencija i američki zakon dozvoljavaju američkim sudovima da sprovode strane arbitražne odluke. Prošlog meseca Iukos Capital, filijala kompanije Iukos Oil koju je Rusija eksproprisala pre skoro dve decenije, podnela je sopstvenu tužbu DC sudu za sprovođenje arbitražne presude od 5 milijardi dolara protiv Rusije.

Advokat Iukos Capitala u tom slučaju nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, a nijedan advokat se nije pojavio za Rusiju.

Ni u jednoj peticiji se ne pominju eskalacije sankcija Rusiji zbog invazije Ukrajine ili tamošnjeg smrtonosnog rata, koji je Rusija opisala kao specijalnu vojnu operaciju za denacizaciju zemlje.