Ilon Musk se ipak neće pridružiti odboru Tvitera

Ilon Musk se ipak neće pridružiti odboru Tvitera

Elon Musk je odlučio da se ne pridruži odboru Tvitera, saopštila je kompanija u nedelju, manje od nedelju dana nakon što je izvršni direktor milijardera Tesle otkrio da je najveći akcionar kompanije za društvene mreže i da mu je ponuđeno mesto.

Maskovo imenovanje trebalo je da postane zvanično u subotu, ali je on rekao Tviteru tog jutra da se neće pridružiti, objavio je izvršni direktor Tvitera Parag Agraval na Tviteru kasno u nedelju.

Agraval nije rekao da li je Musk naveo razlog za preokret. Napomenuo je da je imenovanje odbora zavisilo od provere prošlosti, kao i od formalnog prihvatanja od strane Maska.

„Verujem da je ovo najbolje“, rekao je Agraval u poruci osoblju koju je podelio u svom tvitu. „Imamo i uvek ćemo ceniti doprinos naših akcionara bez obzira da li su oni u našem odboru ili ne. Elon je naš najveći akcionar i mi ćemo ostati otvoreni za njegov doprinos.“

„Biće ometanja unapred“, nastavio je, ali je pozvao osoblje da „utiša buku“.

Ubrzo nakon Agravalove objave, Musk je tvitovao emoji lica sa rukom preko usta (izbrisao je tvit nekoliko sati kasnije). Nije odgovorio na zahtev za komentar.

Direktor Tesle i SpaceKs-a je plodan korisnik Tvitera, sa više od 81 milion pratilaca. Njegovi tvitovi su ga doveli u nevolje sa Komisijom za hartije od vrednosti, koja ga je 2018. kaznila sa 40 miliona dolara i primorala ga da podnese ostavku na mesto predsednika Tesle zbog tvita u kojem je tvrdio da preuzima proizvođača električnih automobila u privatno vlasništvo.

Poslednjih meseci Musk je okrenuo svoj megafon protiv same platforme. On je kritikovao način na koji Tviter primenjuje svoja pravila o tome šta ljudi ne mogu da kažu na platformi, sugerišući da nije uspeo da se „pridržava principa slobode govora“, i pitao je da li treba da svoj algoritam učini otvorenim kodom.

Nakon što je Musk 4. aprila otkrio da je preuzeo 9% udela u Tviteru i kompanija ga je pozvala da se pridruži odboru, i on i Agraval su rekli da se raduju zajedničkom radu na budućnosti kompanije.

Akcije na Tviteru su prošle nedelje porasle nakon vesti o Muskovom ulaganju. Akcije su u ponedeljak porasle za manje od 1%.

Kao deo svog sporazuma da se pridruži odboru, Musk je obećao da neće povećati svoj udeo na više od 14,9%. Ali njegova odluka da se ne pridruži oslobađa ga tog ograničenja, prema ažuriranom podnesku SEC-a u ponedeljak.

Analitičar Den Ajvs iz Vedbush Securities rekao je da ova priča čini veoma verovatnim da „Elon zauzima neprijateljskiji stav prema Tviteru i dalje gradi svoj aktivni udeo u kompaniji“. Musk bi, na primer, mogao da udruži snage sa privatnom investicionom kompanijom kako bi kupio veći deo kompanije i pokušao da iznudi „velike strateške promene“ ili čak prodaju, napisao je Ajvs u belešci klijentima u ponedeljak.

Ajvs je spekulisao da su se Musk i kompanija možda sukobili zbog javne kritike Tvitera od strane izvršnog direktora Tesle.

„Po našem mišljenju, odbor Tvitera i Musk nisu mogli da se dogovore oko Maskove komunikacije sa javnošću (razne ankete) preko Tvitera jer je verovatno morao da zauzme pozadinsko sedište/tiši stav kao deo pridruživanja odboru“, Ajvs rekao.

Musk je veći deo subote proveo tvitujući o Tviteru. „Da li Tviter umire?“ razmišljao je u jednom tvitu, ističući da neki od najpraćenijih korisnika retko objavljuju.

Ali do ponedeljka ujutru, on je izbrisao nekoliko svojih poruka, uključujući i one u kojima je izneo ideje da se otarasi reklama za pretplatnike koji plaćaju i predložio da se sedište kompanije u San Francisku pretvori u sklonište za beskućnike „pošto se ionako niko ne pojavljuje“.

Izbrisao je i anketu koja je pitala: „Izbrisati v na tviteru?“ (Mogući odgovori: „Da“ i „Naravno“.)

Mask je ove nedelje trebalo da održi sesiju pitanja i odgovora sa zaposlenima na Tviteru. U ponedeljak je portparol kompanije rekao da je događaj otkazan.