Blinken: Indija sama bira kako će pristupiti

Blinken: Indija sama bira kako će pristupiti

Stojeći uz indijske ministre spoljnih poslova i odbrane u ponedeljak, američki državni sekretar Entoni Blinken preneo je naglašenu poruku o podršci Ukrajini.

Blinken je napomenuo da će Sjedinjene Države nastaviti da pozivaju nacije da podrže Kijev, „baš kao što pozivamo sve nacije da osude sve brutalnije akcije Moskve“.

U izjavi na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanka SAD i Indije 2+2 u Vašingtonu, Blinken je rekao: „Rat Rusije protiv Ukrajine je napad na ukrajinski narod. To je takođe napad na taj poredak zasnovan na pravilima kojeg se oboje pridržavamo i branimo.

Sjedinjene Države, rekao je Blinken, „nastaviće da povećavaju našu podršku vladi i narodu Ukrajine i pozivaće druge nacije da učine isto, kao što pozivamo sve nacije da osude sve brutalnije postupke Moskve“.

Blinken je izjavio da je ruski rat „u oštroj suprotnosti sa vizijom koju dele Sjedinjene Države i Indija o slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku“, i napomenuo da akcije Moskve imaju posledice širom sveta.

Indija je nastavila da kupuje rusku naftu nakon rata u Ukrajini, a prošle nedelje je bila uzdržana na glasanju za uklanjanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava.

Američki državni sekretar je takođe u ponedeljak rekao da „Indija mora da donese sopstvene odluke o tome kako će pristupiti” ruskom ratu u Ukrajini i da SAD veruju da je „važno da sve zemlje, posebno one sa uticajem, pritisnu Putina da okonča rat.”

„Mi, kao generalni predlog, konsultujemo se sa svim našim saveznicima i partnerima o posledicama Putinovog rata, o zverstvima počinjenim nad narodom Ukrajine“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare posle ministarskog sastanka SAD i Indije 2+2. .

Blinken je rekao da je važno da „demokratije stoje zajedno i govore jednim glasom kako bi odbranile vrednosti koje delimo — a mi duboko delimo vrednosti slobode, otvorenosti, nezavisnosti, suvereniteta i te vrednosti treba da se primenjuju svuda“.

Visoki američki diplomata je primetio da su se „odnosi Indije sa Rusijom razvijali decenijama, u vreme kada Sjedinjene Države nisu bile u stanju da budu partner Indiji“, ali „vremena su se promenila“ i SAD su „sposobne i voljne da budu partnera po izboru sa Indijom.”

„Takođe bih primetio da Indija pruža značajnu humanitarnu pomoć narodu Ukrajine, posebno lekove koji su veoma neophodni i traženi“, dodao je on.

Indijski ministar spoljnih poslova S. Jaishankar rekao je da je Indija „protiv sukoba” i „za dijalog i diplomatiju” i „hitno obustavljanje nasilja”.

„Spremni smo da na bilo koji način doprinesemo ovim ciljevima“, rekao je on.

Blinken je rekao da „kada je reč o kupovini nafte, sankcijama, itd, samo bih primetio da postoje izrezi za kupovinu energije. Naravno, ohrabrujemo zemlje da ne kupuju dodatne zalihe energije iz Rusije.

„Svaka zemlja je drugačije smeštena, ima različite potrebe, zahteve, ali tražimo od saveznika i partnera da ne povećavaju kupovinu ruske energije“, rekao je Blinken.

Što se tiče nafte, Jaishankar je rekao da bi svet trebalo da gleda u Evropu, sugerišući da Evropa kupuje više ruske nafte nego Indija.

Blinken je rekao da su predsednik Džo Bajden i indijski premijer Narendra Modi „imali veoma topao i produktivan razgovor“, a „o Rusiji i Ukrajini su razgovarali o načinima ublažavanja dubokog uticaja koji ovo ima na globalne zalihe hrane i cene, tržišta roba i radeći zajedno da to postignemo.”

U međuvremenu, ministar odbrane Lojd Ostin, koji je takođe prisustvovao događaju, govorio je o važnosti da SAD i Indija ostanu u skladu.

„Kako se strateške pretnje približavaju, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu, važnije je nego ikad da“ SAD i Indija „stanu zajedno u odbrani naših zajedničkih vrednosti i očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, rekao je Ostin.