STO: Rat će prepoloviti rast svetske trgovine

STO: Rat će prepoloviti rast svetske trgovine

Rat u Ukrajini ne samo da je stvorio humanitarnu krizu ogromnih razmera, već je i potkopao svetsku ekonomiju.

Kako prenosi Evropska istina, navodi se u novoj studiji objavljenoj na sajtu Svetske trgovinske organizacije (STO).

Prema ovoj studiji, ovogodišnja kriza bi trebalo da smanji rast svetskog BDP-a na 3,1 odsto umesto očekivanih 3,7 odsto.

Posledice po svetsku trgovinu biće mnogo gore – ako je krajem prošle godine STO očekivala njen rast u 2022. na 4,7%, sada je prognoza revidirana na 2,4-3%.

„Najveći deo patnje i razaranja oseća narod Ukrajine, ali troškove smanjenja trgovine i proizvodnje će verovatno osetiti ljudi širom sveta zbog rasta cena hrane i energenata i opadanja pristupa robi. Izvozila Rusija i Ukrajina.“ , – navedeno je u studiji.

„Najsiromašnije zemlje suočavaju se sa visokim rizikom od rata, jer imaju tendenciju da većinu svojih prihoda troše na hranu u poređenju sa bogatijim zemljama, a Centralni komitet, zauzvrat, može uticati na političku stabilnost.

STO primećuje da iako su udeo Rusije i Ukrajine u ukupnoj svetskoj proizvodnji i trgovini relativno mali, obe zemlje su važni dobavljači osnovnih dobara, uključujući hranu i energiju. Prema STO, dve zemlje su 2019. godine požnjele oko 25 odsto svetske pšenice, 15 odsto ječma i 45 odsto suncokreta.

Tekst studije možete pronaći na sajtu Svetske trgovinske organizacije na sledećem linku: https://www.wto.org/studija