Satelitska fotografija pokazuje da su ruske trupe bile stacionirane u radioaktivnoj zoni Černobila

Satelitska fotografija pokazuje da su ruske trupe bile stacionirane u radioaktivnoj zoni Černobila

Tokom okupacije nuklearne elektrane u Černobilju, čini se da je Rusija stacionirala trupe u oblasti visoke radioaktivne kontaminacije, prema novim satelitskim snimcima koje je NPR dobio od kompanije Planet.

Odluka povećava mogućnost da je Rusija izložila svoje vojnike potencijalno nezdravim nivoima radioaktivnosti tokom svog višemesečnog posedovanja ugašenog nuklearnog objekta.

Stručnjaci kažu da nivoi nisu ni približno dovoljni da izazovu iznenadno trovanje radijacijom, ali bi potencijalno mogli povećati dugoročne rizike od raka za vojnike.

„Ne bi trebalo da idete na kontaminirano mesto i da imate ljude da kampuju i kopaju po zemlji“, kaže Ketrin Higli, nuklearni inženjer i zdravstveni fizičar na Državnom univerzitetu Oregon. Iako je rizik od razvoja raka na duži rok i dalje „veoma, veoma nizak“, ona kaže da to pokazuje rusko zanemarivanje dobrobiti sopstvenih trupa.

Černobil je bio mesto najgore nuklearne katastrofe na svetu 1986. Otapanje i eksplozija izbacili su radioaktivni materijal širom regiona, a padavine širom Zapadne Evrope. Skoro 40 godina nakon nesreće, zona isključenja — u kojoj je ljudima zabranjeno da žive ili uzgajaju useve — ostaje na snazi oko nuklearne elektrane.

Satelitski snimak pokazuje očigledan ruski konvoj i logor u jednom od radioaktivnijih delova zone isključenja — na ivici takozvane „crvene šume“ — regiona koji je toliko kontaminiran nuklearnim topljenjem da je većina drveća umrla u vreme. Slika od 16. marta prikazuje kolonu od oko 30 vozila parkiranih na deonici puta oko 3,5 kilometra (2,2 milje) zapadno od porušenog reaktora. U blizini se pojavljuje nešto što liči na mali logor, sa bermama, rovovima za oklopna vozila i šatorom (lokacija: 51.3892, 30.0479).

Slika od 28. marta, nekoliko dana pre povlačenja Rusije iz Černobila i okolne zone isključenja, prikazuje požare koji gore u blizini mesta logora. Druga slika, od 29. marta, pokazuje da je vatra stigla do logora i da ga je možda uništila pre nego što je ugašena.

Ukrajinska državna kompanija Energatom je 6. aprila na svom Telegram kanalu objavila snimak istog sajta dronom. Taj snimak prikazuje ugljenisanu oblast, zajedno sa ostacima nečega što se čini da su privremene zgrade, kao i rovove i položaje džakova peska na putu.

https://www.youtube.com/watch?v=yVB6GwX4cmw

Međunarodna atomska energija kaže da je upoznata sa izveštajima da su ruske trupe možda bile izložene radijaciji, ali do sada nije mogla da ih proveri.

„IAEA je pregledala snimak, ali može da izvrši nezavisnu radiološku procenu tek kada njeni stručnjaci budu na licu mesta“, navodi se u saopštenju agencije u četvrtak.

Zona isključenja oko Černobila podložna je požarima u ovo doba godine, i ostaje nejasno da li je požar bio prirodan, rezultat aktivnosti ruskih trupa ili je namerno pokrenuo neko drugi.
„Ruski mutanti su izgubili ovu rundu“, kaže Ukrajina nakon što su trupe napustile Černobil.

Rusija je zauzela Černobil krajem februara i držala lokaciju više od mesec dana.

Od povlačenja ruskih snaga 31. marta, društvenim medijima kruže glasine da su se njene trupe u Černobilju razbolele nakon kopanja rovova na tom mestu. Post na beloruskom Telegram kanalu koji prati aktivnosti trupa unutar zemlje prikazuje vojna vozila koja stižu u bolnicu u gradu Gomel, specijalizovanu za lečenje radijacije.

NPR je uspeo da identifikuje lokaciju fotografije u beloruskoj pošti kao da je snimljena u bolnici, ali nije mogao da proveri da li su vozila ili njihovi putnici ruski. Telegram kanal je takođe naveo da se ruski vojnici redovno viđaju u objektu.
Zašto rusko zauzimanje Černobila možda nije najveća nuklearna briga u Ukrajini.

Područje u Černobilju koje su koristile ruske trupe je „prilično vruće“, kaže Tim Muso, ekolog sa Univerziteta Južne Karoline koji je godinama proučavao černobilsku zonu isključenja.

Ali Muso i Higli kažu da vojnici nisu mogli da dobiju trovanje radijacijom zbog života na tom mestu, čak ni mesec dana.

Čini se malo verovatnim da bi se veoma velika doza primila samo sedenjem u rovovima“, rekao je Mousseau za NPR putem e-pošte. „Verovatniji scenario, zasnovan na tome što sam doveo desetine posetilaca u zonu tokom godina, je da je postojao psihosomatski odgovor na saznanje da su u visoko kontaminiranom regionu.

Higli dodaje da su ruski vojnici možda imali i druge zdravstvene probleme. „To može biti stres, može biti hladno, može biti loša hrana; sve te stvari mogu oponašati simptome radijacionog sindroma“, kaže ona.
Rusija obećava da će smanjiti napade na Ukrajinu nakon pregovora, ali su SAD skeptične.

Higli kaže da je odluka o stacioniranju snaga u šumama oko Černobila „samo jedna mala loša stvar na listi mnogih drugih loših stvari“ koje je uradila Rusija u Ukrajini. Čak se i trupe koje su tamo spavale suočavaju sa daleko većim rizicima ako budu preraspoređene na isturene položaje u istočnoj Ukrajini, gde Rusija navodno šalje pojačanje.

„U velikoj šemi stvari“, kaže ona, „mislim da je mali rizik od radijacije zbog spavanja na zemlji u Černobilju verovatno najmanja njihova briga u ovom trenutku.“