Rak dojke: precizni lekovi probijaju se protiv tvrdoglavih tumora

Rak dojke: precizni lekovi probijaju se protiv tvrdoglavih tumora

Rak dojke je dobio sumorni novi status. Prestigao je rak pluća i postao najčešći rak na svetu. Ali farmaceutska industrija se pojačava. Rak dojke je na vrhuncu onkoloških istraživanja.

Istraživači su napravili velike korake u razumevanju složenosti raka dojke, gde su tipovi tumora različiti. To je pomoglo farmaceutskim kompanijama da pređu sa pristupa jedne veličine za sve na ciljaniji pristup.

Roche je prednjačio sa Herceptinom. Ovo je jedan od najprodavanijih lekova u istoriji farmacije, iako je konkurencija prošle godine smanjila prodaju na 2,9 milijardi dolara.

Herceptin i slični lekovi deluju samo na manji broj tumora koji proizvode velike količine HER2. Ovaj protein kontroliše rast i popravku ćelija. Druga terapija, Enhertu, potencijalno može lečiti mnogo veću grupu tumora koji izražavaju male količine proteina.

AstraZeneca je 2019. kupila udeo u pravima na lek za do 6,9 milijardi dolara. Pozitivni rezultati suđenja u februaru povećali su kapital anglo-švedske kompanije za 4 procenta. Neki analitičari predviđaju više od 10 milijardi dolara godišnje prodaje. Dogovor će se verovatno dobro isplatiti.

AstraZeneca, sa Merck-om iz SAD-a, u martu je postigla još jedan prvi rezultat uz odobrenje američkog marketinga za Linparzu, takozvani Parp inhibitor. Ovo sprečava ćelije raka da poprave oštećenje svoje DNK. Linparza je postao prvi lek koji cilja mutacije u dva gena za osetljivost na rak dojke (BRCA).

Hormonski receptori u tumorima su još jedna potencijalna meta. Kompanije kao što je Roche razvijaju oralne lekove za blokiranje ovih receptora, iako je u martu Sanofijev kandidat dao razočaravajuće rezultate. Tržište je vredelo najmanje 7 milijardi dolara, rekli su analitičari iz Jefferiesa.

Stope preživljavanja tokom pet godina kreću se od znatno iznad 90 procenata u zemljama sa visokim dohotkom do ispod 70 procenata u zemljama sa niskim prihodima, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. U bogatijim zemljama, smrtnost od raka dojke opala je za 40 odsto između 1980-ih i 2020. godine.

Uprkos padovima pandemije, istraživači su optimistični da će uslediti dalji padovi. Precizna medicina zamenjuje blunderbuss stiletto. Terapije mogu biti pažljivo ciljane sa mnogo manje kolateralne štete.