Kina: NATO je trebalo da bude raspušten 1991

Kina: NATO je trebalo da bude raspušten 1991

Peking je insistirao da je blok koji predvode SAD zastareli proizvod Hladnog rata.

Kina veruje da je NATO trebalo da bude raspušten nakon što SSSR, koji je stvoren da obuzda, više nije postojao, objasnilo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol Džao Liđijan požalio se na činjenicu da se umesto toga vojni blok predvođen SAD proširio i saterao Rusiju u ćošak, što je na kraju izazvalo sadašnje krvoproliće u Ukrajini.

„Kao proizvod Hladnog rata, NATO je trebalo da postane istorija kada se Sovjetski Savez raspao“, rekao je on na dnevnoj konferenciji za novinare u petak, upitan o primedbama o ulozi NATO-a kao geopolitičkog oruđa SAD koje je dala njegova ruska koleginica Marija Zakharova.

Džao je rekao da se NATO decenijama širio na istok u Evropi, kršeći obećanja data sovjetskom rukovodstvu. To je gurnulo Rusiju „korak po korak u ćošak“, pa je na kraju NATO bio „inicijator i najveći promoter ukrajinske krize“ u ime SAD, naveo je on, dodajući da ta organizacija treba da razmisli o tome šta tačno doprinosi evropskoj bezbednost.

Moskva je kao ključni razlog zbog kojeg je napala zemlju krajem februara navela pretnju koju predstavlja puzajuća ekspanzija NATO-a na Ukrajinu. Peking se složio sa opravdanjem, iako je kritikovao upotrebu vojne sile kao metoda rešavanja situacije.

Kina je više puta optuživala zapadne nacije za eskalaciju tenzija sa Rusijom, navodeći da je njihovo odbijanje da se pozabave legitimnim bezbednosnim zabrinutostima Moskve uzrok krize. Odbila je da se pridruži sankcijama Rusiji, nazivajući ih nelegalnim i nesposobnim za rešavanje problema.

SAD i njihovi saveznici optužili su Kinu da je na „pogrešnoj strani istorije“ u Ukrajini, preteći Pekingu kaznom ako podrži rusku vojnu kampanju.

Moskva je napala susednu državu nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da reguliše status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.