Rusija preti da će kazniti Vikipediju ako ne ukloni neke detalje o ratu

Rusija preti da će kazniti Vikipediju ako ne ukloni neke detalje o ratu

Ruska vlada preti da će kazniti Vikipediju ako ne ukloni sadržaj koji je u suprotnosti sa njenim narativom o ratu u Ukrajini.

Regulator za komunikacije Roskomnadzor saopštio je u četvrtak da je zatražio od onlajn enciklopedije da ukloni stranicu koja sadrži „nepouzdane društveno značajne materijale, kao i druge zabranjene informacije“ o njenim operacijama u Ukrajini, prema prevodu na engleski. Optužio je sajt da namerno dezinformiše ruske korisnike.

Rečeno je da može da kazni Vikipediju sa do 4 miliona rubalja, ili skoro 44.000 evra, jer nije uklonio te materijale, koji su po ruskim zakonima nezakoniti.

Rusija je prošlog meseca usvojila zakon koji kriminalizuje izveštavanje o ratu koje ne odražava verziju događaja u Kremlju — uključujući i nazivanje ratom. Zakon je primorao većinu preostalih nezavisnih novinskih kuća u Rusiji da se zatvore, a mnoge novinare da napuste zemlju zbog straha da će im preti do 15 godina zatvora.

Stranica na Vikipediji o kojoj je reč opisuje istoriju i kontekst rata, kao i konkretne vojne operacije, žrtve i humanitarni uticaj, kršenja ljudskih prava, pravne postupke, međunarodnu reakciju, ekonomske posledice i medijske prikaze.

Nije jasno koje konkretne detalje regulator želi da ukloni, ali Nevsveek prenosi da je u ponedeljak rečeno da verzija stranice na ruskom jeziku sadrži „netačne informacije o specijalnoj vojnoj operaciji za zaštitu Donjecke i Luganske Narodne Republike za demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, uključujući upotrebu reči rat, agresija i invazija.

Saopštenje Roskomnadzora usledilo je nakon dva odvojena upozorenja Fondaciji Vikimedija, koja je vlasnik i upravlja enciklopedijom.

Portparol fondacije rekao je NPR-u putem mejla da je primio zahteve 1. i ponovo 29. marta da ukloni informacije sa verzije stranice na ruskom jeziku o invaziji, pre nego što sazna za moguću kaznu.

„Fondacija Vikimedija podržava svačije osnovno pravo na pristup besplatnim, otvorenim i proverljivim informacijama; ova eskalacija ne menja našu posvećenost“, rekao je portparol.

Informacije na Vikipediji dobijaju i dele volonteri, a fondacija je prošlog meseca rekla da ukrajinski dobrovoljci nastavljaju da unose dodatke i izmene u enciklopediju čak i dok se rat u njihovoj zemlji odvijao.

Portparol je u petak ponovio da informacije u članku nastavljaju da budu proverene, proverene i „poboljšane od strane sve većeg broja urednika volontera Vikipedije,“ koji određuju sadržaj i uređivačke standarde sajta.

„Fondacija Vikimedija štiti i nastaviće da štiti njihovu sposobnost da se angažuju u istraživanju i doprinose Vikipediji“, dodao je portparol.

U saopštenju objavljenom nakon prvog zahteva za uklanjanje prošlog meseca, Fondacija Vikimedija je rekla da taj zahtev „ugrožava cenzuru“ i da bi uskraćivanje pristupa pouzdanim informacijama u vreme krize moglo imati „posledice koje menjaju život“. Od 3. marta, rekli su da je verzija stranice na engleskom jeziku pregledana više od 11 miliona puta, a članci o ratu su nastali na više od 99 jezika.

„Vikipedija je važan izvor pouzdanih, činjeničnih informacija u ovoj krizi“, napisala je fondacija. „U znak priznanja ove važne uloge, nećemo se povući pred naporima da cenzurišemo i zastrašimo članove našeg pokreta. Stojimo iza naše misije da svetu dostavimo besplatno znanje.“

Vikipedija nije jedina informativna platforma koja se suočava sa takvim zahtevom Roskomnadzora. Pre samo nekoliko dana, agencija je upozorila da će kazniti Gugl sa do 8 miliona rubalja (više od 84.000 evra) zbog nepoštovanja njegovih naloga da ukloni YouTube video snimke na koje se protivila.

Izvor: https://rkn.gov.ru/news/rsoc/news74240.htm