SAD otkazuje testiranje ICBM-a zbog nuklearnih tenzija u Rusiji

SAD otkazuje testiranje ICBM-a zbog nuklearnih tenzija u Rusiji

Američka vojska otkazala je testiranje svoje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III koju je prvobitno imala za cilj samo da odloži pokušaj da smanje nuklearne tenzije sa Rusijom tokom rata u Ukrajini, saopštile su Vazdušne snage Rojtersu u petak.

Pentagon je prvi put najavio odlaganje testa 2. marta nakon što je Rusija rekla da stavlja svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti. Vašington je tada rekao da je važno da i Sjedinjene Države i Rusija „imaju na umu rizik od pogrešne procene i preduzmu korake za smanjenje tih rizika“.

Ali javno je izneo svoju nameru samo da „malo“ odloži test, a ne da ga otkaže.

Portparol vazduhoplovnih snaga En Štefanek rekla je da je odluka o otkazivanju testiranja rakete LGM-30G Minuteman III nastala iz istih razloga kao i kada je prvi put odloženo. Sledeći Minuteman III test bi trebalo da se održi kasnije ove godine.

Vazduhoplovstvo je uvereno u spremnost strateških snaga Sjedinjenih Država“, rekao je Štefanek.

Promena rasporeda testiranja američkih ICBM snaga može biti kontroverzna. Američki senator Džim Inhof, najviši republikanac u senatskom komitetu za oružane snage, izrazio je u martu razočarenje zbog odlaganja testa za koji je rekao da je ključno da bi se osiguralo da američko nuklearno odvraćanje ostane efikasno.

Džefri Luis, istraživač projektila u Centru za istraživanje neproliferacije Džejms Martin (CNS), umanjio je uticaj otkazivanja.

„Postoji vrednost u izvođenju testova, ali ne mislim da je propuštanje jednog testa u velikoj šemi stvari zaista velika stvar“, rekao je Luis, dodajući da je Minuteman III izuzetno pouzdan.

Minuteman III sa nuklearnom sposobnošću je ključni deo strateškog arsenala američke vojske i ima domet od 6.000 i više milja (9.660-plus km) i može da putuje brzinom od približno 15.000 milja na sat (24.000 km/h).

Rakete su raspršene u ojačanim podzemnim silosima kojima upravljaju lansirne posade.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u februaru da nuklearne snage njegove nacije treba da budu u stanju pripravnosti, što je izazvalo bojazan da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da dovede do nuklearnog rata. Međutim, američki zvaničnici su rekli da do sada nisu videli razlog za promenu nivoa nuklearne uzbune Vašingtona.

Rusija i Sjedinjene Države imaju daleko najveći arsenal nuklearnih bojevih glava nakon Hladnog rata koji je podelio svet veći deo 20. veka, suprotstavljajući Zapad Sovjetskom Savezu i njegovim saveznicima.

Rusija je ranije u petak najavila da će vojno ojačati svoje zapadne granice sa Evropom.