Ruski Putin i nemački Šolc razgovaraju o gasu za rublje

Ruski Putin i nemački Šolc razgovaraju o gasu za rublje

Vladimir Putin je uverio svog nemačkog kolegu da prelazak na rusku valutu neće uticati na ugovore o gasu.

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su u sredu telefonom o zahtevu Moskve da Berlin plaća ruski gas u rubljama, a ne u evrima ili dolarima.

Prema nemačkoj verziji događaja, Putin je pristao da se isplate trenutno nastave u bilo kojoj od dve zapadne valute, pri čemu je Kremlj naveo da će ta plaćanja biti konvertovana u rusku valutu.

Moskva je tvrdila da je Putin objasnio Šolcu da njegova vlada sada zahteva isplatu u rubljama „zbog činjenice da su, kršeći međunarodno pravo, zemlje članice EU zamrznule devizne rezerve Banke Rusije“. Međutim, Putin je rekao Šolcu da prelazak na nemačke uvoznike neće dovesti do manje povoljnih uslova ugovora.

Nemačka se oslanja na Rusiju za više od polovine svojih snabdevanja gasom i za trećinu uvezene nafte. Lideri u Berlinu su bili manje oduševljeni sankcionisanjem ruske energije od nekih svojih kolega iz EU, pri čemu je Šolc opisao rusku energiju kao „neophodnu” za opstanak nemačke privrede, a ministar ekonomije Robert Habek je ove nedelje pozvao građane da smanje potrošnju usred rasta. verovatnoća racionalizacije.

Ipak, Nemačka je poslala pošiljke oružja Ukrajini i podržala sankcije EU Rusiji. Zbog toga je Moskva označena kao „neprijateljska“ zemlja, što znači da će na nju uticati politika Kremlja da gas plaća u rubljama. Ova politika bi trebalo da stupi na snagu 1. aprila, uz upozorenje Rusije da će onima koji odbiju da je ispoštuju prekinuti snabdevanje gasom.

Šolc je prošle nedelje odbacio Putinov zahtev za gasom za rublje, ali poziv u sredu ukazuje na ublažavanje njegove pozicije. Prema očitanjima sa obe strane, Šolc je zahtevao pisane informacije u kojima se objašnjava kako će prelazak funkcionisati, dok je Rusija rekla da će „eksperti dve zemlje dalje razgovarati o ovom pitanju“.

Prema Berlinu, Putin je rekao Šolcu da se i dalje mogu vršiti plaćanja u evrima ili dolarima ruskoj Gasprombanci, koja ne podleže sankcijama EU. Gazprombanka bi zatim konvertovala uplate u rublje.

„Šolc nije pristao na ovu proceduru u razgovoru, ali je tražio pismene informacije kako bi bolje razumeo proceduru“, rekao je nemački portparol.

Iako je Grupa sedam velikih zapadnih ekonomija kolektivno pristala da odbije zahtev Moskve za plaćanje u rubljama, Putin je uputio pozive pojedinačnih lidera čije zemlje još uvek zavise od ruske energije. Pored razgovora sa Šolcom, Putin je razgovarao i sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem u sredu i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom dan ranije.