Vereščuk: Savet bezbednosti UN da preduzme hitne mere za demilitarizaciju nuklearne elektrane u Černobilju

Vereščuk: Savet bezbednosti UN da preduzme hitne mere za demilitarizaciju nuklearne elektrane u Černobilju

Vereščuk je dala pomenuti zahtev na brifingu 27. marta, javlja dopisnik Ukrinforma.

„U kontekstu nuklearne bezbednosti: neodgovorni i neprofesionalni postupci ruske vojske predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju ne samo Ukrajini već i stotinama miliona Evropljana. Stoga zahtevamo da Savet bezbednosti UN preduzme hitne mere za demilitarizaciju zonu isključenja nuklearne elektrane u Černobilju i uspostaviti specijalnu misiju UN za otklanjanje opasnosti od ponavljanja nuklearne katastrofe u Černobilju kao rezultat delovanja rusko-okupacionih snaga“, naglasio je zvaničnik.

Vereščuk je posebno rekla da su okupatori nastavili da militarizuju zonu isključenja. Ona je naglasila da postoji veliki rizik od oštećenja zatvorenih konstrukcija izgrađenih na bloku 4 NEK nakon eksplozije 1986. godine. Vereščuk je naglasio da bi takva oštećenja neminovno dovela do ispuštanja značajne količine radioaktivne prašine u atmosferu, što bi rezultiralo kontaminacija Ukrajine i drugih evropskih zemalja.

„Okupatori ignorišu ove pretnje i nastavljaju da transportuju i skladište velike količine municije u neposrednoj blizini nuklearne elektrane. Desetine tona raketa, artiljerijskih granata, minobacačke municije ruski okupatori svakodnevno transportuju kroz grad Pripjat a. nekoliko stotina metara zatvorenog prostora nuklearne elektrane.

Municija se takođe skladišti u gradu Černobilju, u blizini grada Pripjata, nedaleko od nuklearne elektrane. Stotine tona municije se čuvaju u gradu Černobilju“, dodala je Vereščuk.

Vereščuk je takođe primetila da su ruske trupe u poslednje vreme sve više koristile staru i nekvalitetan municiju, što povećava rizik od njihove detonacije čak i pri utovaru ili transportu. Prema njenim rečima, činjenice ovakvog samodetoniranja municije na ruskim vojnim skladištima i arsenalima su poznate i dešavaju se redovno.

Osim toga, Vereščuk je obavestila da su u zoni isključenja izbili značajni požari koji bi mogli imati ozbiljne posledice.

„Međutim, danas je nemoguće u potpunosti kontrolisati i ugasiti požare zbog zauzimanja zone isključenja od strane okupacionih snaga Rusije. Kao rezultat požara, radionuklidi se ispuštaju u atmosferu. Vetar ih može nositi dugo vremena. udaljenosti, što ugrožava zračenje Ukrajine i drugih evropskih zemalja“, rekla je ministarka.

Ona je navela da bi gubitak kontrole nad zonom isključenja i nemogućnost potpunog gašenja požara mogli da ugroze radijacione objekte u tom području.

Kako je saopšteno, nuklearnu elektranu u Černobilju zauzele su ruske trupe prvog dana potpune ruske agresije – 24. februara.

Od 27. marta se znalo da gori više od 10.000 hektara šuma u ​​zoni isključenja u Černobilju zbog neprijateljstava. Zabeležen je 31 požar koji je prouzrokovao povećan nivo radioaktivnog zagađenja vazduha.