Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku kaže da je iranski nuklearni sporazum „veoma blizu“

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku kaže da je iranski nuklearni sporazum „veoma blizu“

Teheran i druge potpisnice približavaju se sporazumu nakon prekida u poslednjem trenutku.

Iran i njegovi partneri blizu su dogovora oko uslova za ponovno pokretanje nuklearnog sporazuma iz 2015. Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), rekao je šef EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel prisutnima na međunarodnoj konferenciji Foruma u ​​Dohi u subotu.

„Veoma smo blizu sporazuma i nadam se da će to biti moguće“, rekao je on, sugerišući novinarima da bi moglo biti „pitanje dana“ pre nego što će se strane složiti da reanimiraju sporazum. Nedavni zastoj u pregovorima u vezi sa sposobnošću Rusije da nastavi postojeće trgovinske odnose sa Iranom uprkos sankcijama uvedenim nakon njene invazije na Ukrajinu je rešen uprkos zabrinutosti Zapada da Moskva namerno zadržava dogovor.

Borelova izjava u Dohi usledila je ubrzo nakon iznenadnog pojavljivanja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je ponovio često ponavljane molbe SAD zemljama koje proizvode naftu da povećaju proizvodnju kako Rusija ne bi mogla da „ucenjuje“ druge zemlje odbijanjem da im prodaje gorivo. Međutim, do sada je Vašington pokušavao da zabrani Moskvi da prodaje svoje gorivo, pozivajući na potpunu zabranu prodaje ruske nafte i gasa SAD. Zemlja je nastavila da prodaje naftu i gas Evropi, međutim, upozoravajući da bi, ukoliko bi kontinent pokušao da se pridruži Sjedinjenim Državama sa sopstvenim embargom, oni samo sebi naštetili.

Bivši predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz sporazuma ubrzo nakon što je preuzeo dužnost i Vašington je pokazao malo interesovanja za njegovo oživljavanje sve dok rusko priznanje otcepljenih republika Donjecka i Luganska u Donbasu i naknadna invazija na Ukrajinu nisu izazvali skok cena nafte i gasa. .

Dok su SAD pokušavale da ubede velike zemlje koje proizvode naftu kao što je Saudijska Arabija da povećaju proizvodnju kako bi nadoknadile prekid trgovinskih odnosa sa Rusijom, njene molbe su uglavnom naišle na gluve uši, zbog čega je Bela kuća tražila pomoć od zemalja koje je nekada smatrala neprijateljima. , uključujući Venecuelu i – potencijalno – Iran. Postrojenja za proizvodnju i preradu nafte u Saudijskoj Arabiji takođe su poslednjih nedelja pod teškim napadom Huta, koji još uvek čame pod blokadom koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja sprečava kritičnu hranu i medicinske zalihe da do njih stignu.

Nuklearni sporazum JCPOA postavio je čvrsta ograničenja na razvoj iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija koje su godinama unazadile ekonomiju zemlje. Iako je usvojen 2015. godine, sankcije nikada nisu u potpunosti ukinute, a loša krv je ključala među više strana dok svaka optužuje drugu da nije uspela da održi svoj deo pogodbe. Trenutna iteracija ugovora je pregovarana tokom skoro 12 meseci.