Kompanija Severni tok 2 nakon sankcija razmatra nelikvidnost

Kompanija Severni tok 2 nakon sankcija razmatra nelikvidnost

Švajcarska kompanija koja je izgradila gasovod Severni tok 2 od Rusije do Nemačke razmatra podnošenje zahteva za stečaj, rekli su dva izvora upoznata sa situacijom, dok pokušava da namiri potraživanja pre roka za sankcije SAD za druge entitete da prestanu da posluju sa to.

Sjedinjene Države su prošle nedelje sankcionisale Severni tok 2 AG nakon što je Rusija priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini pre invazije na tu zemlju, što je izazvalo talas ekonomskih sankcija od strane Zapada.

Nord Stream 2 AG, koji je registrovan u Švajcarskoj i u vlasništvu ruskog državnog gasnog giganta Gasproma, prošle godine je završio projekat vredan 11 milijardi dolara koji je dizajniran da udvostruči kapacitet za pumpanje gasa iz Rusije u Nemačku.

Dva izvora, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, jer su razgovori o potencijalnoj nelikvidnosti poverljivi, rekli su da Nord Stream 2 AG sarađuje sa finansijskim savetnikom na otplati nekih svojih obaveza i da bi formalno mogao da pokrene stečajni postupak pred švajcarskim sudom kao već ove nedelje.

Nord Stream 2 AG nije odgovorio na zahteve Rojtersa za komentar. Gasprom je odbio da komentariše.

Naftovod dužine 1.230 km (767 milja) nije počeo sa komercijalnim radom jer je čekao na sertifikaciju u Nemačkoj, koja je prošle nedelje stavila ovaj proces na čekanje kao rezultat eskalacije ukrajinske krize.

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava Ministarstva finansija SAD izdala je izvršnu naredbu 23. februara kojom se ovlašćuje „prekidanje transakcija koje uključuju Nord Stream 2 AG“ ili „bilo koji entitet u kojem Nord Stream 2 AG poseduje, direktno ili indirektno, 50 odsto ili veće interesovanje“ do 2. marta.

Gasprom je platio polovinu troškova izgradnje Severnog toka 2, a ostatak projekta cevovoda vrednog 11 milijardi dolara finansirali su britanski naftni i gasni glavni proizvođači Šel (SHEL.L), austrijski OMV (OMVV.VI), francuski Engie i nemački Uniper (UN01). DE) i Vintershall DEA (VINT.UL).

Shell, Engie i Vintershall DEA nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar. OMV je odbio da komentariše.

Portparol Unipera rekao je da kompanija trenutno nema takve informacije na pitanje o mogućem podnošenju stečaja od strane Nord Stream 2 AG.

Kompanija Nord Stream 2 AG, registrovana u Švajcarskoj, takođe raskida ugovore sa radnicima, rekli su izvori. Bilo je nejasno da li će svi subjekti povezani sa Severnim tokom 2 AG biti ugašeni ili kako Gasprom planira da nastavi sa održavanjem gasovoda.

Švajcarski ministar privrede Gi Parmelin rekao je u ponedeljak u intervjuu za švajcarski radio RTS da je svo osoblje Severnog toka, više od 140 zaposlenih, koji su radili u kompaniji u švajcarskom gradu Cugu, otpušteno.

Nemačka, koja dobija polovinu svog gasa iz Rusije, podržala je Severni tok 2 za diversifikaciju snabdevanja energijom za Evropu, ali je projekat naišao na protivljenje unutar Evropske unije i Sjedinjenih Država zbog povećanja zavisnosti regiona od Rusije i omogućavanja Moskvi da smanji količine preko Ukrajine, za šta mora da plati tranzitnu taksu.

Od ruske invazije na Ukrajinu prošle nedelje, nekoliko velikih kompanija, uključujući naftne kompanije, reklo je da će napustiti svoje ruske operacije, uključujući Shell, koji je rekao da više neće biti uključen u Severni tok 2, između ostalih investicija.