Lukašenko: Ako Zapad pomeri svoj arsenal bliže našoj granici, tražićemo da nam Rusi vrate nuklearno oružje

Lukašenko: Ako Zapad pomeri svoj arsenal bliže našoj granici, tražićemo da nam Rusi vrate nuklearno oružje

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pojasnio je svoj stav o nuklearnom oružju rekavši da će, ako Zapad pomeri svoj arsenal blizu granica njegove zemlje, Minsk zatražiti od susedne Rusije da „vrati“ nuklearno oružje Belorusiji.

Obraćajući se medijima u nedelju, beloruski lider je podsetio na razgovor sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Prema njegovim rečima, Makron je u subotu poručio da „ako Amerika, ili Francuska, takođe nuklearna sila, prebace svoje nuklearno oružje u Poljsku, u Litvaniju, na naše granice“, onda će tražiti od ruskog predsednika Vladimira Putina „da vrati oružje koje sam ti dao u prošlosti bez ikakvih preduslova“.

Lukašenko je takođe dodao da su, usred ruskog napada na Ukrajinu, Minsk i Moskva napravili aranžmane za odbranu Belorusije.

„Koordinisaćemo sa Putinom i prebacićemo sa Rusijom odgovarajuće dodatno oružje, koje bi moglo da izazove toliko neprihvatljivu štetu da ni Poljaci ni Litvanci neće hteti da se bore sa nama“, rekao je on, a citira Tass.

Belorusija je bila prva država koja se dobrovoljno odrekla nuklearnog oružja početkom 1990-ih.
Elisee je u svom čitanju telefonskog razgovora između Makrona i Lukašenka rekao da je francuski predsednik naglasio „ozbiljnost odluke kojom bi se Rusija ovlastila da postavi nuklearno oružje na belorusko tlo“.

Makron je takođe pozvao Lukašenka „da zahteva povlačenje ruskih trupa sa beloruskog tla što je brže moguće“ i pozvao ga da „sarađuje sa međunarodnom zajednicom“ po pitanju Ukrajine. Ranije ove nedelje, Belorusija je ponudila da bude domaćin pregovora o prekidu vatre između Rusije i Ukrajina. Dok podržava Rusiju, Lukašenko insistira na tome da beloruske trupe nisu bile uključene u rusku vojnu operaciju.

Moskva je započela napad na Ukrajinu 24. februara. Putin je vojnu akciju objasnio hitnom potrebom da se „demilitarizuje Ukrajina“, da bi se zaštitile Donjecke i Luganske Narodne Republike i da bi se osiguralo da Rusija neće biti ugrožena od NATO-a sa ukrajinske teritorije. Zapadne zemlje osudile su napad i uvele nove oštre sankcije Rusiji.