Nojeva jaja mogu da spasu svet od koronavirusa, tvrde japanski naučnici

Nojeva jaja mogu da spasu svet od koronavirusa, tvrde japanski naučnici

Antitela iz nojevih jaja ne samo što mogu da ukažu na prisustvo koronavirusa, već mogu od njega i da zaštite, pa čak i da posluže kao lek za ljude, tvrde naučnici iz Japana.

Japanski naučnici su na putu da proizvedu jednostavni test na novi koronavirus, koji se bazira na upotrebi antitela poreklom iz nojevih jaja i omogućuje da se prisustvo patogena utvrdi golim okom.

Novi koronavirus inspiriše strah i sumnje, ali i inovaciju i maštu. Najnovija inovacija, iz stare japanske prestonice Kjota, treba da pomogne u otkrivanju tog smrtonosnog patogena na jednostavan, neinvazivan način. Ona ima veze sa nojevim jajima.

Naime, tim naučnika sa Prefekturalnog univerztiteta Kjoto izradio je hirurške maske čijim pregledom pod ultraljubičastim znacima može da se odredi da li su subjekti koji su ih nosili zaraženi virusom SARS-CoV-2.

Kuriozitet je da se kao agent pomoću kojeg se utvrđuje prisustvo virusa koriste antitela koja su proizveli nojevi, s obzirom da su japanski naučnici došli na ideju da umrtvljeni koronavirus ubrizgaju tim krupnim pticama koje ne lete, jer su one sposobne da proizvedu veliku količinu antitela koja učestvuju u odbrani organizma od opasnih mikroorganizama. Injekcije virusa davane su ženkama, kako bi se antitela ubrala iz jaja koja one polože.

U maske se u visini usta umeće specijalni filter, koji se nakon upotrebe tog zaštitnog sredstva vadi i prska fluorescentnom supstancom koja sadrži nojeva antitela. Filter se potom pregleda lampom koja odašilje ultraljubičaste zrake – ukoliko je novi koronavirus prisutan, nojeva antitela će svetleti, što znači da je osoba zaražena.

Vođa istraživačkog tima, profesor veterine Jasuhiro Cukamoto, kaže da je ispitivanje do sada sprovedeno na maskama 32 zaražena subjekta, te da je supstanca s nojevim antitelima verno pokazala količinu prisutnog virusa i njeno postepeno smanjivanje tokom perioda od deset dana.

Sledeći korak je proširenje studije, kako bi se uključio veći broj ispitanika.