Ekspert upozorava da slatkiši mogu preopteretiti mikrobiom creva

Ekspert upozorava da slatkiši mogu preopteretiti mikrobiom creva

Svake godine, s dolaskom oktobra, kada se dani postepeno skraćuju, a vazduh postaje osvežavajući, milioni Amerikanaca se pripremaju za tradicionalnu proslavu Noći veštica. Ova praznična manifestacija, prožeta šarenim dekoracijama, kostimima i slatkišima, budi sećanja na detinjstvo i donosi radost i uzbuđenje.

Međutim, dok se omiljeni slatkiši gomilaju, postaje važno razmotriti dublje posledice prekomernog unosa šećera na zdravlje našeg crevnog sistema. Kao stručnjak za gastroenterologiju i istraživač mikrobioma creva, posvećujem svoju karijeru proučavanju kako hrana utiče na mikrobnu zajednicu u našim crevima.

Mikrobiom creva igra ključnu ulogu u našem zdravlju, funkcionišući kao kompleksna fabrika koja razlaže hranljive materije, proizvodi važne molekule i reguliše metabolizam. Ishrana bogata šećerom i zasićenim mastima može narušiti ovu delikatnu ravnotežu, dovodeći do upale i oštećenja crevnog sistema.

Prekomerni unos slatkiša može poremetiti funkciju mikrobioma, uticati na imunološki sistem i čak negativno uticati na mentalno zdravlje. Važno je razlikovati vrste slatkiša i njihov uticaj na naše crevo. Orašasti plodovi, voće obloženo šećerom i čokolade sa visokim sadržajem kakaa mogu biti bolje opcije u poređenju sa slatkišima punim šećera i aditiva.

Kako bismo očuvali zdravlje našeg crevnog sistema nakon proslave Noći veštica, važno je usredsrediti se na ishranu bogatu vlaknima, fitokemikalijama, nezasićenim mastima i fermentisanom hranom. Ove komponente hrane podržavaju zdravlje creva i pomažu u održavanju balansa mikrobioma.

Umerenost je ključna kada je u pitanju konzumacija slatkiša, a uravnotežena ishrana je temelj očuvanja zdravlja creva. Razmislite o korišćenju alatki za praćenje ishrane koje mogu pomoći u održavanju ravnoteže i podržavanju zdravlja creva.