Indonežanske šume plaćaju cenu za rastuću globalnu potražnju za energijom iz biomase

Indonežanske šume plaćaju cenu za rastuću globalnu potražnju za energijom iz biomase

Ogromne površine netaknute šume seku se širom Indonezije kako bi se zadovoljila brzo rastuća međunarodna potražnja za materijalom iz biomase koji se smatra ključnim za prelazak mnogih zemalja na čistije oblike energije. Skoro sva biomasa iz šuma uništenih za proizvodnju drvenih peleta od 2021. godine otpremljena je u Južnu Koreju i Japan. Obe zemlje su obezbedile milione dolara za podršku razvoju proizvodnje i korišćenja biomase u Indoneziji. Indonezijska državna kompanija takođe ima planove da dramatično poveća količinu biomase koju sagoreva za proizvodnju električne energije.

Stručnjaci i ekolozi izražavaju bojazan da će rastuća međunarodna i domaća potražnja, zajedno sa slabom domaćom regulativom, ubrzati krčenje šuma i produžavati upotrebu visoko zagađujućih fosilnih goriva. Biomasa se smatra organskim materijalom koji obuhvata biljke, drvo i otpad, a postoji mogućnost da mnoge elektrane na ugalj modifikuju svoje procese sagorevanja kako bi zajedno sa ugljem proizvodile energiju.

Proizvodnja biomase u industrijskim razmerama u Indoneziji predstavlja ozbiljnu pretnju šumama u zemlji. Kako zemlje ubrzavaju svoje energetske tranzicije, potražnja za biomasom raste, ali je ključno da se ta potražnja zadovolji na održiv način, korišćenjem otpada i ostataka useva, umesto pretvaranja šumskog zemljišta za uzgoj bioenergetskih useva.

Mnogi naučnici i ekolozi osporavaju upotrebu biomase, navodeći da sagorevanje drvne biomase može emitovati više ugljenika od uglja, dok seča drveća smanjuje sposobnost šuma da uklone ugljenik iz atmosfere. Kritičari takođe tvrde da korišćenje biomase za zajedničko sagorevanje produžava upotrebu uglja umesto prelaska na čiste oblike energije.

U Indoneziji, proizvodnja biomase uzrokuje krčenje šuma širom arhipelaga. Organizacija Auriga Nusantara izveštava da je više od 9.740 hektara šume iskrčeno u oblastima gde je proizvodnja biomase dozvoljena od 2020. godine. Više od polovine koncesionih područja gde se proizvodi biomasa su stanište ugroženih vrsta kao što su sumatranski nosorozi, slonovi, orangutani i tigrovi.

Analize pokazuju da se u šumama Gorontalo, Sulavesi, bogatim ugljenikom, seča i obrada starog drveća za proizvodnju drvnih peleta odvijaju intenzivno. Postoje konkretni podaci koji ukazuju na značajan obim seče i pripreme drveta za proizvodnju energetski gustih peleta.

Biomasa Jaia Abadi, kao najveći izvoznik peleta iz Indonezije, igra značajnu ulogu u procesu proizvodnje i izvoza drvenih peleta. Gotovo sva proizvedena drvena biomasa iz Indonezije se izvozi kako bi zadovoljila međunarodnu potražnju, sa glavnim destinacijama u Južnoj Koreji i Japanu.

Vlade Japana i Južne Koreje aktivno podržavaju kupovinu biomase iz Indonezije kako bi smanjile sopstvene emisije. Obe zemlje su uložile značajna sredstva u podršku razvoju biomase u Indoneziji kroz različite oblike podrške.

U isto vreme, domaća upotreba biomase u Indoneziji takođe raste, posebno kroz planove državne elektroprivredne kompanije da implementira zajedničko sagorevanje biomase za elektrane na ugalj širom zemlje. Međutim, nedostatak jasnih propisa i nadzora nad rastućom industrijom biomase predstavlja ozbiljan izazov, s obzirom da stručnjaci strahuju da će krčenje šuma nastaviti da se povećava.