Sinodalni proces Katoličke crkve završava bez napredovanja u zaređivanju žena

Sinodalni proces Katoličke crkve završava bez napredovanja u zaređivanju žena

Višegodišnji proces reforme Katoličke crkve, koji je uključivao sinodalne diskusije o ulozi žena, završava se u subotu preporukama koje, iako daleko od željenog napretka, odražavaju papine ciljeve za crkvu koja više sluša svoje vernike. Na vanrednoj skupštini biskupa i laika, kardinal Viktor Manuel Fernandez izjavio je da trenutak za omogućavanje rukopoloženja žena za đakone „nije sazreo“, što je izazvalo razočaranje među onima koji se bore za veće uključivanje žena u crkvene strukture.

Ženama je u Katoličkoj crkvi zabranjen pristup sveštenstvu i najvišim ministarskim pozicijama, iako one često obavljaju ključne uloge u vođenju bolnica, škola i prenose veru budućim generacijama. Tokom četvrtka, Fernandez je naveo da će posebna radna grupa nastaviti da se bavi ulogom žena, ali da će njen fokus biti isključivo na raspravi o njihovoj ulozi u crkvi, a ne na mogućem zaređenju.

Ishod ovog sinodskog procesa predstavlja razočaranje za katolike koji traže priznanje da žene dele duhovni poziv sa muškarcima. Iako je prva faza sinodskog procesa zaključena pozivom na veće uključivanje žena u crkveno upravljanje, otpor prema zaređenju ostaje snažan, a Franjo insistira na alternativnim načinima osnaživanja žena bez zaređenja.

Zagovornici ideje o zaređivanju žena smatraju da bi to pomoglo u rešavanju nedostatka sveštenika i ukazali na dugogodišnje pritužbe na njihov status. Nasuprot tome, protivnici upozoravaju da bi to moglo otvoriti vrata za dalju liberalizaciju u crkvi, što bi potencijalno dovelo do zaređenja žena za sveštenike, čega se Katolička crkva dosledno protivi. Franjo je više puta potvrdio isključivo muško sveštenstvo, naglašavajući da postoje mnogi načini za osnaživanje žena unutar crkve bez zaređenja.