Organizacije civilnog društva: Prekidamo saradnju sa Euleskom dok se ne izjasne o hapšenju i prebijanju Subotića

Organizacije civilnog društva: Prekidamo saradnju sa Euleskom dok se ne izjasne o hapšenju i prebijanju Subotića

„Oštro osuđujemo bespravno privođenje i naknadno prebijanje od strane kosovskih policajaca uglednog građanina Severne Mitrovice, oca i supruga, Miloša Subotića“, oglasile su se pojedine organizacije civilnog društva, uglavnom sa severa Kosova.

Navode da je ovo još jedan u nizu nelegalnih postupaka pripadnika Regiona Sever koji „podvlači stepen neprofesionalizma i ostrašćenosti navodnih predstavnika organa reda prema građanima“, prenosi Kossev.

Sa druge strane, nevladine organizacije poručuju da je „kontinuirano ćutanje lokalnih policijskih savetnika EULEX-a i čitave misije o obrascu bespravnih poteza policije dalje neprihvatljivo“.

„Stoga zahtevamo od ove misije da odmah prekine sa praksom da ne objavljuje javno svoje nalaze o radu policije i od sada se izjašnjava o svim spornim slučajevima ili, u suprotnom, potpuno obustavi navodni monitoring rada policije koji tvrdi da sprovodi“, naveli su.

Najavili su da će se oglašavati svakodnevno sve dok EULEX ne iznese svoju ocenu o postupanju policije u slučaju Miloša Subotića.

„Dalje, prekidamo svaki vid saradnje i sastanaka sa ovom misijom dok ne iznesu svoju ocenu o radu policajaca i specijalaca na severu“, podcrtali su.

Istovremeno zahtevaju pokretanje šire istrage Policijskog inspektorata Kosova o celokupnom radu Regiona Sever, ovom pojedinačnom slučaju, ali i svim dosadašnjim incidentima u koje su bili umešani pripadnici kosovske policije, u uniformi ili civilu.

Na kraju su pozvali Instituciju Ombudsmana da pokrene ex officio istragu o stanju osnovnih građanskih sloboda u opštinama na Severu Kosova.