Otkriven najveći prost broj do sada: M136279841 sa preko 41 milion cifara

Otkriven najveći prost broj do sada: M136279841 sa preko 41 milion cifara

Relativni novopridošlica u Velikom Internetu Mersenne Prime Search (GIMPS) prekinuo je šestogodišnju sušu u potrazi za sledećom osnovnom oazom u pustinji dosadnih starih kompozitnih brojeva.

Sa sumanutih 41.024.320 decimalnih cifara, za pisanje celog broja bili bi potrebni meseci da se upiše u potpunosti. Da stvari budu kratke – ako je malo teže shvatiti – to je za 1 manje od rezultata broja 2 podignutog na stepen od 136,279,841. Ili, da upotrebim njegov zvanični naslov, zove se M136279841.

Bivši zaposlenik NVIDIA-e, Luke Durant, počeo je da doprinosi potrazi tek u oktobru prošle godine, iako je imao malo više sreće od početničke sreće. Durant je koristio hiljade servera grafičkih procesora koji se protežu u 24 regiona centara podataka u 17 različitih zemalja da bi pokrenuo softver u svoje ime.

11. oktobra ove godine, server u Dablinu je sleteo na M136279841 kao konkurent. Dan kasnije, drugi server u Teksasu dao je digitalni palac, potvrđujući njegov legendarni status novog matematičkog Optimusa Primea.

Prosti brojevi su brojanje brojeva veće od 1 koji nisu proizvodi dva manja broja. Na prvi pogled izgledaju prilično skromno, jer 2, 3 i 5 dele prostor na brojevnoj pravoj sa celim brojevima kao što su 4 i 6, koji se mogu konstruisati jednostavnim množenjem.

Ipak, kako brojimo sve više, brojevi koji se ne mogu tako jasno podeliti postaju sve teže pronaći, što dovodi do pitanja da li je moguće da ih na kraju ponestane.

Da biste vas poštedeli sramote da skinete čarape i sami počnete da prebrojavate, odgovor je ne. Prosti brojevi su beskonačan resurs. Nije da ih to čini lakšim za lociranje.

Uklonite legiju fensi hardvera koji koriste Durant i njegovi vršnjaci, lov na čudovišta se nije mnogo promenio od kada je francuski fratar iz 17. veka Marin Mersen skrenuo pažnju na ove značajne brojke i ostavio svoje ime utisnuto u metodu za pronalaženje prostih brojeva određenog ukusa.

‘Mersenovi prosti brojevi’ su oni koji imaju oblik 2 n – 1. Naravno, nisu svi brojevi u ovom formatu prosti brojevi. Na primer, 2 k 2 k 2 k 2 = 16, sa 1 manje jednakim 15 (kompozit od 3 i 5). I nisu svi prosti brojevi Mersenove sorte.

Ali imajući u vidu da je ovaj pristup efikasan u pronalaženju prostih brojeva i činjenice da se može testirati sa relativnom lakoćom, postao je metod izbora u saradnji kao što je GIMPS, koji je od svog osnivanja 1996. godine odbacio 18 numeričkih dragulja od ogromne peščane dine od kompozita, čime je ukupno poznato 52.

Prethodni rekorder – koji je 2018. otkrio Patrick Laroche iz Ocale, Florida, koji je uklonio 1 od 2 na stepen od 82,589,933 da bi ga izračunao – ima samo 25 miliona cifara u dužini. Laroš je pokrenuo besplatni program za prvo pretraživanje na sopstvenom hardveru, što znači da Durantov uspeh u korišćenju mreže GPU-a predstavlja novu eru u potrazi za Mersenovim prostim brojem.

Pa zašto se uopšte truditi da uočite tako ogromne brojeve? Osim slave, prava hvalisanja i šanse da osvojite novčane nagrade, nije mnogo.

Kako je suosnivač GIMPS-a, Džordž Voltman, rekao Benu Brašu za The Vashington Post, „To je zabava za štrebere iz matematike“.

Veliki prosti brojevi su zgodni za neku vrstu šifrovanja, doduše, iako sa digitalnom snagom kvantnog računarstva koja je na vidiku, ti dani bi mogli biti – da tako kažemo – odbrojani.

Smatrani atomima svih pozitivnih celih brojeva, prosti brojevi imaju svoju lepotu. Nema sumnje da će se potpuno novi Mersenne prime uskoro pojaviti na širenju banaka sve pametnije tehnologije širom sveta.

To će biti broj 53 na listi. Prost broj.