Kralj Čarls kaže da se prošlost ne može promeniti dok lideri traže od Britanije da računa sa ropstvom

Kralj Čarls kaže da se prošlost ne može promeniti dok lideri traže od Britanije da računa sa ropstvom

Na samitu zemalja Komonvelta na Samoi, Kralj Čarls III je istakao da se prošlost ne može promeniti, indirektno odgovarajući na pozive nekih bivših britanskih kolonija za suočavanjem sa svojom ulogom u trgovini transatlantskim ropstvom. Kraljević je naglasio da se „najbolniji aspekti prošlosti i dalje odražavaju“ i podstakao lidere da pronađu „pravi jezik“ i razumevanje istorije kako bi donosili prave odluke u budućnosti.

Britanski premijer Keir Starmer je prethodno izjavio da bi sastanak trebalo da izbegne duboke rasprave o reparacijama, dok su karipske zemlje pozivale na eksplicitno razmatranje obeštećenja za ulogu Britanije u trgovini ropstvom. Iako Ujedinjeno Kraljevstvo nikada zvanično nije izrazilo izvinjenje za svoju ulogu u ropstvu, mnogi posmatrači smatraju da je važno prilagoditi se savremenom svetu priznavanjem prošlih grešaka.

Postavljanje politike reparativne pravde za ropstvo bi bilo kontroverzno i izazvalo bi podele, tvrdi Jacqueline McKenzie, partner u londonskoj advokatskoj firmi. Premijer Bahama, Filip Dejvis, izrazio je želju za iskrenim razgovorom o reparacijama sa britanskim premijerom, dok su trojica kandidata za sledećeg generalnog sekretara Komonvelta podržala politiku reparativne pravde.

Kralj Čarls je naglasio važnost delovanja protiv klimatskih promena, ističući da je to trenutno jedan od najvećih izazova sa kojim se svet suočava. Kao prva pacifička ostrvska država koja je bila domaćin ovog događaja, Samoa je postavila naglasak na klimatske promene kao pretnju opstanku i bezbednosti naroda na Pacifiku.

Na samitu je bilo reči i o važnosti zajedničkog delovanja unutar Komonvelta kako bi se ostvarila prava jednakost za sve članice. Kralj Čarls je istakao da je njegova pokojna majka, kraljica Elizabeta II, gledana kao simbol koji spaja različite države unutar Komonvelta.