Putin demantuje optužbe britanskih obaveštajaca o „haosu“ u Evropi

Putin demantuje optužbe britanskih obaveštajaca o „haosu“ u Evropi

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je tvrdnje britanskih obaveštajnih službi da Moskva ima za cilj da stvori haos širom Velike Britanije i EU, nazivajući ih potpunom „besmislicom“. Ken Mekalum, šef britanske obaveštajne agencije MI5, nedavno je izjavio da Rusija teži stvaranju „trajnog haosa na britanskim i evropskim ulicama“, što je Putin komentarisao kao neutemeljene optužbe. Putin je istakao da unutrašnja politika evropskih zemalja stoji iza događanja na njihovim ulicama, a ne Moskva.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon samita BRIKS-a u Kazanju, Putin je naglasio da ekonomske probleme Evrope ne treba pripisati Rusiji, već odluci Zapada da se distancira od ruskih energetskih resursa. Istakao je da je Zapad odbacio ruske energetske resurse, poput gasovoda Severnog toka 2, što je, prema njegovim rečima, imalo političke motive. Putin je takođe kritikovao zemlje koje, po njegovim rečima, zloupotrebljavaju ekološke politike, ignorisanjem nuklearne energije ili fosilnih goriva.

Uz to, Putin je sugerisao da su optužbe protiv Rusije zapravo odraz samoprezentacije Zapada, koja služi tome da se izbegne odgovornost za sopstvene greške. Dodatno je istakao da Rusija ne želi konfrontaciju, već teži novim oblicima saradnje zasnovanim na jednakosti i međusobnom poštovanju. Na samitu BRIKS-a, koji predstavlja značajan deo svetske populacije i ekonomije, Putin je naglasio važnost saradnje među zemljama članicama grupe.