Povećanje pristupa lekovima za mršavljenje moglo bi spasiti hiljade života

Povećanje pristupa lekovima za mršavljenje moglo bi spasiti hiljade života

Naučnici sa Jejla i Univerziteta Florida istražili su kako bi povećanje pristupa lekovima za mršavljenje moglo značajno poboljšati život Amerikanaca. Prema njihovim nalazima, proširenje pristupa lekovima poput semaglutida (Ozempic i Vegovi) i tirzepatida (Zepbound) moglo bi spasiti hiljade života svake godine. Ova terapija postaje sve popularnija za smanjenje prekomerne težine i mogla bi značajno smanjiti smrtnost u SAD povezanu sa gojaznošću.

Epidemiolog Alison Galvani ističe da je proširenje pristupa ovim lekovima ključno za javno zdravlje, te da bi rešavanje finansijskih prepreka i problema sa pokrićem moglo značajno uticati na smanjenje smrtnosti povezane sa gojaznošću.

U SAD-u je prisutan ozbiljan problem sa gojaznošću. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), preko 73,6% odraslih Amerikanaca ima prekomernu težinu, a 41,9% se smatra gojaznim. Gojaznost je povezana sa nizom ozbiljnih zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih bolesti, srčane insuficijencije, bolesti jetre, depresije, raka, moždanog udara i dijabetesa, što može znatno skratiti životni vek.

Naučnici su analizirali uticaj proširenja pristupa lekovima za mršavljenje na smrtnost u SAD povezanu sa gojaznošću. Kroz mapiranje distribucije indeksa telesne mase (BMI) širom zemlje i upoređivanje sa dostupnošću ovih lekova, utvrdili su da ograničen pristup proizlazi iz finansijskih barijera, ograničene ponude i restriktivnog pokrića osiguranja.

Studija je pokazala da bi povećani pristup lekovima za mršavljenje značajno smanjio stopu smrtnosti od komorbiditeta povezanih sa gojaznošću, uključujući smanjenje smrtnosti od dijabetesa tipa 2. Čak i uz postojeće prepreke, proširen pristup bi imao veliki pozitivan efekat na smanjenje smrtnosti od gojaznosti.

Iako su SAD jedna od najbogatijih zemalja na svetu, studija naglašava da siromaštvo i dalje predstavlja ozbiljan problem koji može imati fatalne posledice. Istraživači ističu potrebu za usklađivanjem cena lekova sa troškovima proizvodnje, povećanjem proizvodnih kapaciteta i rešavanjem pitanja osiguranja i pristupa lečenju kako bi se omogućilo svima da dobiju potrebnu terapiju.