Đedović Handanović: Srbija privlači investicije iz celog sveta

Đedović Handanović: Srbija privlači investicije iz celog sveta

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas na „Samitu o energetskoj tranziciji“ u Londonu da Srbija privlači oko 60 odsto stranih direktnih investicija u regionu Zapadnog Balkana.

Ministarka je na samitu u Londonu, koji je organizovao „Fajnenšel tajms“, rekla da strane investicije u Srbiji dolaze iz svih delova sveta i iznosile su oko 4,5 milijardi evra u prošloj godini, a da se ove očekuje da ekonomski rast Srbije bude blizu četiri odsto.

„Imamo povoljan investicioni ambijent što potvrđuje i nedavno dobijen investicioni rejting, kao i potpisani ugovor za izgradnju 1 GW solarnih elektrana sa 200 MW baterijskog skladišta, koji je jedan od najvećih projekata ove vrste u Evropi i realizovaćemo ga sa investitorima iz Južne Koreje i SAD, kao i da smo prošle godine uspešno završili najveće odjednom sprovedene aukcije za tržišne premije u regionu i obezbedili 715 MW novih kapaciteta iz vetra i solara. Te elektrane će biti biti na mreži najkasnije do kraja 2026, a do kraja godine planiramo još jedne aukcije i verujemo da ćemo imati sličan rezultat“, rekla je Đedović Handanović.