Azijska tržišta uglavnom padaju nakon što je Volstrit zabeležio treći gubitak zaredom

Azijska tržišta uglavnom padaju nakon što je Volstrit zabeležio treći gubitak zaredom

Nakon trećeg uzastopnog dana gubitaka na Volstritu, azijske akcije su se povukle, dok je interesovanje za dugi, rekordni skup počelo da opada. Cene nafte su porasle, dok su američki fjučersi bili mešoviti.

Japanski Nikkei 225 indeks je zabeležio pad nakon što su pokazatelji menadžera nabavke ukazali na pogoršanje uslova u Japanu za proizvodnju i usluge. Ukupni kompozitni PMI je pao na dvogodišnji minimum, što ukazuje na kontrakciju privatnog sektora.

Kineska tržišta su takođe zabeležila pad, sa Hang Seng indeksom koji je izgubio 1%, dok je Shanghai Composite pao za 0,5%. Kospi indeks u Seulu je smanjen za 0,2%, dok je australijski S&P/ASX 200 indeks zabeležio blagi rast.

Na globalnom nivou, zabrinutost oko ekonomskih izgleda Kine i spornih predsedničkih izbora u SAD uticala je na raspoloženje tržišta. S&P 500 indeks je zabeležio pad, nakon šest uzastopnih nedelja rasta, što je njegov najduži niz u godini.

Pritisak na akcije se povećava zbog rastućih prinosa na trezor. Veći prinosi mogu uticati na investitore da izbegavaju visoke cene akcija, posebno kada se uzme u obzir brzi rast cena akcija u poređenju sa profitima preduzeća.

Dow Jones Industrial Average je pao, dok je Nasdaq Composite indeks zabeležio pad, vođen akcijama Big Tech kompanija. Prinos na 10-godišnje trezore je porastao, što je rezultat izveštaja o jačoj američkoj ekonomiji nego što se očekivalo.

McDonald’s je zabeležio pad nakon povezivanja njegovih proizvoda sa epidemijom E. coli, dok je Coca-Cola takođe zabeležila pad uprkos većem profitu. Boeing je izgubio vrednost nakon što je prijavio gubitak u poslednjem kvartalu.

Naftne cene su porasle, dok je dolar oslabio u odnosu na jen i evro. Kompanije poput AT&T i Texas Instruments su zabeležile rast vrednosti nakon što su prijavile bolje rezultate od očekivanih.