Haris kaže da je Tramp fašista

Haris kaže da je Tramp fašista

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je u sredu da veruje da je bivši američki predsednik Donald Tramp fašista. Ova izjava usledila je nakon što je njegov bivši najviši šef kabineta, penzionisani general marinaca Džon Keli, dao izjave tvrdeći da je Tramp hvalio Adolfa Hitlera i stavljao svoju ličnu lojalnost iznad Ustava dok je obavljao funkciju predsednika.

Keli je u nedavno objavljenim intervjuima za Njujork tajms i Atlantik opisao Trampa kao osobu koja ispunjava definiciju fašiste i koja je sugerišući da je Hitler uradio „neke dobre stvari“. Haris je reagovala na ove tvrdnje, nazivajući ih „pozivom hitne pomoći američkom narodu“ od strane Kelija.

U svom javnom nastupu, Kamala Haris je istakla da Kelini komentari pružaju uvid u stvarnu prirodu bivšeg predsednika i njegovog potencijalnog vođenja vojske, ukoliko bude ponovo izabran. Na pitanje da li veruje da je Tramp fašista, Haris je jasno odgovorila potvrdno, dodajući da bi ponovni izbor Trampa rezultirao njegovom slobodom da sledi svoje najgore impulse bez ikakvih ograničenja.

Odgovarajući na optužbe iznete od strane Kelija, Tramp je na društvenim mrežama odbacio tvrdnje i nazvao ih izmišljenim pričama. Njegova kampanja takođe je negirala Kelijeve izjave, tvrdeći da su u pitanju laži i neistine. Republikanski guverner Nju Hempšira, Kris Sununu, izrazio je svoju podršku Trampu bez obzira na Kelijeve tvrdnje.

U međuvremenu, ankete pokazuju da je trka između Trampa i Haris u različitim državama veoma neizvesna, dok se njih dvoje upućuju na poslednje nastupe pred neodlučnim biračima. Kampanja Kamale Haris fokusira se na privlačenje nezavisnih birača i podršku republikanaca koji su se okrenuli protiv Trampa, kao što je bivša zastupnica Liz Čejni.

Penzionisani vojni zvaničnici su takođe stali u odbranu Kelija, ističući da su mnogi sadašnji i bivši zvaničnici koji su radili sa Trampom protiv njegove kandidature. General Steve Anderson je naglasio da ljudi koji najbolje poznaju Trampa najviše mu se protive, dok je penzionisani rezervni pukovnik Kevin Kerol jasno stavio do znanja da bi radije „žvakao razbijeno staklo“ nego glasao za Trampa.

Pre odlaska na funkciju šefa kabineta, Džon Keli je bio sekretar za unutrašnju bezbednost u Trampovoj administraciji, gde je bio uključen u kontroverzne politike poput izgradnje zida na granici između SAD i Meksika. Njegova uloga u razdvajanju porodica imigranata takođe ga je stavila pod kritiku, posebno od strane Haris, koja ga je nazvala „arhitektom okrutne politike razdvajanja dece“.