Moskva: „Falsifikovani“ referendum o članstvu u EU

Moskva: „Falsifikovani“ referendum o članstvu u EU

Vlada Moldavije optužena je za manipulaciju i potiskivanje glasova tokom nedavno održanog referenduma o pridruživanju Evropskoj uniji, prema izjavi portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove. Prema saopštenju iz Kišinjeva, referendum je uspešno prošao sa minimalnom razlikom od jedan odsto, pri čemu su glasovi proevropskih Moldavaca iz inostranstva, koji su stigli u poslednjem trenutku, navodno osigurali pobedu.

Zaharova je naglasila da je prvobitno prebrojavanje glasova pokazalo snažno protivljenje pristupanju EU, ali su vlasti, uključujući predsednicu Maja Sandu, navodno pokušale da prikriju ove rezultate. Ona je istakla da je dinamika prebrojavanja glasova bila sumnjiva, s obzirom da su preliminarni rezultati pokazali da je tokom većeg dela izbornog dana postojalo značajno veće protivljenje pristupanju EU nego podrška.

Takođe je istaknuto da su Moldavci koji žive u Rusiji bili uskraćeni za mogućnost glasanja, jer su im bile dostupne samo dve biračke jedinice, za razliku od oko dve stotine u Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadnoj Evropi. Ograničen broj biračkih mesta u Rusiji rezultirao je dugim redovima, zbog čega mnogi nisu mogli da ostvare svoje pravo glasa.

Kritike su upućene i zbog optužbi da su redovi raspoređeni na nezakonit način kako bi se otežao proces glasanja. Zaharova je istakla da nedovoljan broj biračkih mesta za Moldavce u inostranstvu predstavlja nepoštovanje prema sopstvenim građanima. Prema rečima iz Moskve, samo dve biračke jedinice su bile dostupne za gotovo 500.000 Moldavaca koji žive u Rusiji, sa po 5.000 glasačkih listića.

Posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) su pozdravili ishod glasanja, ali su istakli probleme u vezi sa predstavljanjem opozicije. Šef posmatračke misije OEBS-a Ursula Gacek je primetila da uslovi nisu bili jednaki za sve takmičare.