Izrael optužuje 6 novinara Al Džazire u Gazi da su palestinski militanti

Izrael optužuje 6 novinara Al Džazire u Gazi da su palestinski militanti

Izraelska vojska optužila je u sredu šest novinara Al Džazire koji su izveštavali o ratu u Gazi da su takođe sadašnji ili bivši plaćeni borci palestinskih militantnih grupa. Al Džazira je odbacila te tvrdnje.

Izrael je citirao dokumente koje je navodno pronašao u Gazi i druge obaveštajne podatke koje je prikupio u optužbama protiv novinara, koji su svi Palestinci. U njemu se navodi da su četiri povezana ili su bila povezana sa Hamasom, a dva sa Palestinskim islamskim džihadom.

Al Džazira je rekla da su optužbe „izmišljene“ i „deo šireg obrasca neprijateljstva“ prema pan-arapskoj mreži. U njemu se navodi da su te tvrdnje „eklatantni pokušaj da se ućutka nekoliko preostalih novinara u regionu, čime se zamagljuje oštra realnost rata od publike širom sveta“.

AP nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri autentičnost dokumenata koje je Izrael objavio na internetu kako bi potkrepio svoje tvrdnje.

Al Džazira je smeštena u energetski bogatoj državi Kataru, gde su smešteni mnogi visoki zvaničnici Hamasa. Zalivska arapska zemlja, koja finansira Al Džaziru, takođe je bila ključni igrač u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, zajedno sa SAD i Egiptom.

Novinare Al Jazeere Anasa al-Šarifa, Hosama Šabata, Ismaela Abu Omara i Talala Arukija Izrael je optužio za veze sa Hamasom. Ashraf Saraj i Alaa Salameh optuženi su za veze sa Islamskim džihadom.

Muškarci su imali različite uloge, prema dokumentima koje je Izrael citirao – snajperisti, pešadijski vojnici, borac, kapetan, koordinator obuke i „propaganda“.

Komitet za zaštitu novinara objavio je u sredu izjavu u kojoj je kritikovao Izrael, za koji je rekao da je „više puta iznosio slične nedokazane tvrdnje bez pružanja verodostojnih dokaza“.

U julu, nakon što su u izraelskom vazdušnom napadu na grad Gaza ubijena dva novinara Al Džazire, uključujući Ismaila Al Gula, komitet je primetio da je Izrael „proizveo sličan dokument, koji je sadržao kontradiktorne informacije, pokazujući da je Al Gul, rođen 1997. godine, primio vojsku Hamasa rangiranje 2007. – kada bi imao 10 godina.”

Militanti iz Hamasa i Islamskog džihada predvodili su prošlogodišnji napad na Izrael u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i odvedeno oko 250 talaca u Gazu. Oni su se borili jedni sa drugima protiv izraelskih trupa u Gazi poslednjih godinu dana.

Izrael je u januaru izneo detaljne optužbe protiv 12 zaposlenih u agenciji Ujedinjenih nacija za koje kaže da su umešani u napad Hamasa na Izrael prošle godine koji je izazvao rat u Gazi. Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice, ili UNRVA, kasnije je otpustila najmanje 21 službenika zbog njihove uloge u napadu. UNRVA je bila glavni snabdevač hranom, vodom i skloništem za civile u Gazi tokom rata.

Četiri novinara Al Jazeere ubijena su u izraelskim napadima u Gazi u proteklih 12 mjeseci, navodi mreža. Nekoliko mrtvih je kasnije Izrael optužio da su članovi Hamasa ili Islamskog džihada, optužbe koje je katarski glasnik odbacio.

U maju, nakon što je izraelski sud naredio zatvaranje Al Džazirinih operacija i emitovanja u Izraelu, policija je izvršila raciju u hotelskoj sobi u istočnom Jerusalimu odakle je mreža emitovala slike uživo.

To je bio prvi put da je Izrael zatvorio neku stranu novinsku kuću. Četiri meseca kasnije, Izrael je izvršio raciju u Al Džazirinoj kancelariji u gradu Ramala na Zapadnoj obali kojim upravljaju Palestinci, zatvorivši tamošnji biro.

Nekoliko onih koje je Izrael imenovao u sredu, uključujući al-Šarifa, postali su glavne ličnosti u 24-časovnom prenosu Gaze uživo. Oni su stekli status slavnih među Palestincima i u drugim zemljama širom Bliskog istoka.

Al Jazeera je jedna od nekolicine novinskih organizacija koje i dalje svakodnevno emituju iz opkoljene enklave.

Dokumenti i obaveštajni podaci koje je Izrael objavio u sredu navodno pokazuju čin, ulogu, datum angažovanja i bataljon svakog od šest novinara Al-Džazire.

Najmanje 128 novinara ubijeno je u Gazi, na Zapadnoj obali, u Izraelu i Libanu od prošlog oktobra, prema Komitetu za zaštitu novinara, međunarodnom nadzorniku medija. Među njima su 123 Palestinca, dva Izraelca i tri Libanca.

Izrael je ubio više od 42.000 Palestinaca u Gazi od početka rata, prema lokalnom ministarstvu zdravlja, koje ne pravi razliku između civila i militanata, ali kaže da su više od polovine poginulih žene i deca.

Čak i pre rata, tenzije između Al-Džazire i Izraela su bile visoke. Izraelske snage su pucale i ubile Širin Abu Akleh, palestinsko-američku novinarku, u maju 2022. dok je izveštavala o priči na Zapadnoj obali.

Izrael nije jedini kritičar Al Džazire. SAD su izdvojile emitera tokom okupacije Iraka nakon što je invazija 2003. zbacila diktatora Sadama Huseina, i zbog emitovanja video snimaka pokojnog vođe Al Kaide Osame bin Ladena, koji je organizovao napad na SAD 11. septembra 2001.

Al Džazira je zatvorena ili blokirana od strane drugih vlada na Bliskom istoku. Godine 2013. egipatske vlasti koje žele da uguše masovne proteste protiv predsednika Mohameda Morsija izvršile su raciju u luksuznom hotelu koji koristi Al Džazira.