Tramp optužuje britanske zvaničnike za mešanje u izbore

Tramp optužuje britanske zvaničnike za mešanje u izbore

Vladajuća Laburistička partija u Velikoj Britaniji meša se u predsedničke izbore u SAD, tvrdi tim za kampanju republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa u žalbi podnetoj zbog navodnog mešanja strane političke snage.

Zvaničnici Laburističke partije su, kako se izveštava, savetovali demokrate o strategijama koje su partijski ‘aktivisti’ radili na terenu u ključnim nestabilnim državama. Laburisti insistiraju na tome da su takve aktivnosti legalne jer novac nije razmenjen i nisu date donacije demokratama.

U žalbi Trampove kampanje Federalnoj izbornoj komisiji (FEC) navodi se „očigledno strano uplitanje” laburista u izbore u SAD, u obliku „očigledno ilegalnih stranih nacionalnih doprinosa” koje su prihvatile demokrate i njihov kandidat, potpredsednica Kamala Haris.

Stranim državljanima je zabranjeno da daju „prilog ili donaciju novca ili druge stvari od vrednosti, ili da daju izričito ili implicirano obećanje da će dati prilog ili donaciju“, u znak podrške američkom kandidatu, „direktno ili indirektno“, navodi se u žalbi. rekao je, pozivajući se na američki zakon.

Među dokazima koje je kampanja citirala je i izveštaj Vašington posta da su „stratezi povezani sa britanskom Laburističkom partijom nudili savete Kamali Haris o tome kako da povrati nezadovoljne glasače i vodi pobedničku kampanju levog centra“.

Isto tako, britanski list Telegraf je izvestio da su Morgan MekSvini, šef kabineta britanskog premijera Keira Starmera, kao i Starmerov šef komunikacija, Metju Dojl, prisustvovali konvenciji demokrata u Čikagu i sastali se sa Harisovim predizbornim timom.

Prošle nedelje, šefica operacija laburista, Sofia Patel, objavila je na LinkedIn-u da je imala „skoro 100 zaposlenih u Laburističkoj partiji, sadašnjih i bivših, koji idu u SAD u narednih nekoliko nedelja, u Severnu Karolinu, Nevadu, Pensilvaniju i Virdžiniju“, reklamiranje deset otvaranja u Severnoj Karolini. Patel je potencijalnim podnosiocima zahteva rekao da ćemo „srediti vaše stanovanje.

Trampove pristalice, uključujući Elona Maska, istakle su Patelov post kao jasno kršenje zakona o kampanji. Post je od tada izbrisan. Demokrate insistiraju da ništa od ovoga nije protivzakonito jer ne uključuje finansijske doprinose.

„Ovo je normalna stvar koja se dešava na izborima“, rekla je britanska ministarka za zapošljavanje Alison Mekgovern prošle nedelje za Skaj njuz, napominjući da su laburistički aktivisti mnogo puta ranije vodili kampanju za demokrate.

Demokrate su iznele nepotkrijepljene tvrdnje da se Rusija „mešala“ u predsedničke izbore 2016. i da je Tramp „sarađivao“ sa Kremljom, nakon iznenadne pobede nad Hilari Klinton te godine. Tvrdnje o „ruskom dosluhu“ iskorišćene su za smenjivanje, pa čak i zatvaranje nekoliko Trampovih savetnika i saradnika u kampanji, dok je otežao njegovo predsedništvo i doveo odnose SAD i Rusije do najgore tačke od Hladnog rata.