NBS: Međunarodni ulagači poručili da je Srbija odavno zaslužila investicioni rejting

NBS: Međunarodni ulagači poručili da je Srbija odavno zaslužila investicioni rejting

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković sastala se danas Vašingtonu velikom grupom investitora iz celog sveta, koji su zajednički ocenili da je Srbija odavno zaslužila investicioni rejting, saopštila je NBS.

Investitori su guvernerki čestitali na zvaničnom ulasku u grupu zemalja sa investicionim rangom kreditnog rejtinga i ponovili da Srbiju već duži niz godina vrednuju u skladu sa tim.

„Svi sastanci s međunarodnim ulagačima počinju temom investicionog rejtinga Srbije i njihovim ocenama da kredibilno i odgovorno unapređujemo našu ekonomiju u korist građana i privrede”, izjavila je Jorgovanka Tabaković.

NBS navodi da su investitori izneli nekoliko ocene rezultata i ekonomskim politika koje  Srbija sprovodi, kao što su visoke devizne rezerve, snažan bafer sigurnosti u neizvesnom globalnom okruženju.

Napomenuli su da je relativno stabilan kurs dinara zaštitni znak zemlje i značajan stub izvesnosti poslovanja, kao i da se u Srbiji sprovodi odlična strategija diversifikacije i u oblasti trgovinskih partnera, izvora finansiranja i u sektoru energetike.

Na sastanku sa investitorima otvoren je i niz drugih tema, poput projekta „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027”, rekordnih nivoa stranih direktnih investicija, deviznih rezervi, planova finansiranja, energetske tranzicije i mnogo drugih tema na kojima su predstavnici globalne investicione javnosti odali priznanje Srbiji.

U saopštenju NBS-a navodi se da su investitori poručili i kako je Srbija primer uspešnog rasta i razvoja, kojoj su davali podršku i na samim počecima ekonomskog preporoda, naglasivši da je danas zemlja „ušla u potpuno novu investicionu ligu“.

Ulagači su apostrofirali i izuzetno dobre politike diversifikacije, veoma važne u vreme velikih geopolitičkih previranja i dodali da je snažan i održiv rast takođe postao zaštitni znak zemlje u prethodnih pet godina, sapštava NBS.