Tramp se žali na „mešanje“ Velike Britanije u američke izbore

Tramp se žali na „mešanje“ Velike Britanije u američke izbore

Kampanja republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa podnela je žalbu Federalnoj izbornoj komisiji (FEC) zbog navodnog mešanja britanske Laburističke partije u američke izbore. Trampova kampanja tvrdi da su laburisti pružili nelegalnu podršku demokratama, uključujući aktuelnog potpredsednika Kamalu Harris, putem saveta i strategija, iako formalno nisu finansijski doprineli. Prema američkom zakonu, stranim državljanima je zabranjeno pružanje bilo kakve podrške američkim kandidatima, direktno ili indirektno.

Dokazi koje je Trampova kampanja navodila uključuju izveštaje Vašington posta o britanskim stratezima povezanim sa Laburističkom partijom koji su savetovali Harrisov predizborni tim o strategijama za osvajanje glasača. Takođe, britanski list Telegraph je izvestio da su visoki funkcioneri britanske vlade prisustvovali demokratskoj konvenciji u Čikagu i sastali se sa Harisovim timom.

Sofia Patel, šefica operacija laburista, je na LinkedIn-u objavila o planovima za slanje skoro 100 zaposlenih Laburističke partije, kako trenutnih tako i bivših, u SAD radi podrške demokratama u nekoliko saveznih država. Ovakve aktivnosti naišle su na kritike Trampovih pristalica, koje su istakle da je post Patelove predstavljao kršenje zakona o kampanji, iako je post kasnije obrisan.

Demokrate tvrde da nije bilo nezakonitosti u ovim aktivnostima, ističući da nisu uključeni finansijski doprinosi. Britanska ministarka za zapošljavanje, Alison Mekgovern, naglasila je da je slična podrška laburista demokratama bila uobičajena praksa na izborima.

U prošlosti, demokrate su optuživale Trampa za saradnju sa Rusijom prilikom njegove pobede nad Hilari Klinton 2016. Ove tvrdnje o navodnom dosluhu sa Rusijom dovelo je do istraga, smena nekih članova Trampovog tima, i zategnutih odnosa između SAD i Rusije.