Kanadski kabinet podržava Trudoa dok se neki liberali spremaju da se suoče s njim

Kanadski kabinet podržava Trudoa dok se neki liberali spremaju da se suoče s njim

Zamenica kanadskog premijera rekla je da veruje da Džastin Trudo ima podršku većine liberala u parlamentu dok se neki spremaju da se suoče s njim u sredu u nadi da će ga ubediti da ode sa funkcije.

Kristija Frilend i drugi članovi kabineta izrazili su podršku premijeru u utorak uoči šireg sastanka sa kolegama.

Jedan broj liberala potpisao je pismo u nadi da će ubediti Trudoa da podnese ostavku pre sledećih izbora. Bilo je nejasno koliko ih je potpisalo.

„Ogromna većina liberalnih poslanika podržava premijera, podržava ga kao lidera naše vlade, podržava ga kao lidera naše stranke i podržava ga kao čoveka koji će nas povesti na sledeće izbore“, rekao je Frilend.

Frilandova je rekla da je više uverena u to nakon sastanaka u poslednjih 36 sati.

Liberal je nedavno pretrpeo potrese na specijalnim izborima u okruzima koje je stranka održavala godinama, što je izazvalo sumnje u Trudoovo vođstvo. Gubitak okruga u najvećem kanadskom gradu Torontu, tradicionalnom uporištu liberala, ne sluti na dobro.

Jedan broj liberalnih poslanika je rekao da se neće ponovo kandidovati.

Trudeau je rekao da će predvoditi stranku na izbore, koji će doći u bilo koje vreme između ove jeseni i oktobra 2025. Njegova liberalna stranka mora da se osloni na podršku najmanje jedne velike stranke u parlamentu, pošto liberali nemaju većinu u Donji dom.

Opozicioni lider Kvebečkog bloka rekao je da će njegova stranka sarađivati sa konzervativcima i strankama NDP na srušenju liberala i prisiljavanju na izbore ako vlada ne poveća osiguranje za starije osobe.

„Cela priča je sada: šta će Džastin Trudo, superzvezda, raditi u narednim danima“, rekao je lider bloka Iv Fransoa Blanše.

Trudoovi liberali su na vlasti od 2015. godine, ali Kanađani su bili frustrirani troškovima života koji su proizašli iz pandemije COVID-19.

Trudeau je ponovo potvrdio liberalni identitet zemlje 2015. nakon skoro 10 godina vladavine konzervativaca. Njegovo nasleđe uključuje širom otvaranje vrata imigraciji. Takođe je legalizovao kanabis i uveo porez na ugljenik za borbu protiv klimatskih promena.

„Svakome ko se ikada kladio protiv Džastina Trudoa je žao što su se kladili sledećeg dana“, rekao je ministar za zapošljavanje Rendi Boasono.

Neki ministri u kabinetu priznali su da se neke kolege ne slažu.

„Svaki put kada se čuju glasovi neslaganja, moramo da se pozabavimo njima, moramo ih pažljivo saslušati“, rekao je ministar rada Stiven Mekinon.

„Moramo da se nosimo sa njima i da predstavimo jedinstveno lice Kanađanima.

Lider opozicionih konzervativaca Pierre Poilievre nagovorio je premijera na potencijalnu pobunu.

„Realnost je da on ne može da upravlja vladom jer je prezauzet borbom za svoj posao posle devet godina“, rekao je Poljevr.

Nelson Vajzman, profesor emeritus na Univerzitetu u Torontu, rekao je da je rok trajanja kanadskih premijera bio oko deceniju u poslednjih 75 godina.

„Trudoovo vreme je isteklo. Skandali tokom godina narušili su njegov imidž. On se sklanja ili izbegava umesto da odgovara na direktna pitanja. Postoji popularna želja za promenama. Većina Kanađana ga je isključila“, rekao je.

„On je razlog zašto su liberali otišli ​​iz divljine na vlast 2015. godine, ali više nije 2015.

Trudoov otac, Pierre Trudeau, došao je na vlast 1968. na talasu „Trudoumanije“ i vodio Kanadu skoro 16 godina.