Čovek proglašen moždanom mrtvim probudio se tokom priprema za donaciju organa

Čovek proglašen moždanom mrtvim probudio se tokom priprema za donaciju organa

Slučaj 36-godišnjeg Entonija Tomasa ‘Ti Džej’ Huvera II iz Kentakija, koji se probudio tokom priprema za donaciju organa, izazvao je zabrinutost u vezi sa protokolima koje koriste američke bolnice i mreže za doniranje organa da bi se utvrdila smrt. Zviždač Nickoletta Martin iznela je ovu situaciju u pismu upućenom Komitetu za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma, podsećajući na ozbiljnost trenutnih procedura.

Prema izveštaju National Public Radio (NPR), Huver je proglašen za moždano mrtvog nakon srčanog zastoja i pripremljen za donaciju organa. Njegova sestra, Dona Rhorer, prisetila se trenutaka kada je TJ, iako je bio isključen sa aparata, otvorio oči i pokazivao znakove svesti na putu do operacione sale. Kada su hirurzi primetili njegove preuveličane pokrete, odlučili su da prekinu proceduru.

Martin, koja je radila kao konzervator organa, izjavila je da je situacija bila haotična i da su hirurzi bili uznemireni. Huver je, srećom, ostao živ, ali se suočava s trajnim problemima s govorom, pamćenjem i kretanjem.

Slučaj je trenutno pod istragom federalne Uprave za zdravstvene resurse i usluge, a Baptist Health Richmond je izjavio da je bezbednost pacijenata njihov prioritet. Organizacija KODA (Kentucky Organ Donor Affiliates) poriče optužbe, ističući da se donatoru nije moglo uzeti više organa nakon što je pokazao znake svesti.

Sistem procene smrti, koji balansira sigurnost s potrebama za donacijom, postavlja teške etičke i medicinske dileme. Postoji zabrinutost da previše strogi kriterijumi mogu uzeti resurse pacijentima s malim šansama za oporavak, dok previše labavi mogu dovesti do incidenata poput ovog.

Martin je komentarisala: „To je svačija najgora noćna mora… biti živ tokom operacije i znati da će te neko raseći.“

S obzirom na trenutnu situaciju, administracija SAD-a planira reforme u sistemu donacije organa kako bi se poboljšala odgovornost i transparentnost. Više od 46.000 transplantacija uspešno je obavljeno u SAD-u prošle godine, ali ostaje još oko 100.000 pacijenata na čekanju, ukazujući na hitnost unapređenja sistema.

Ova situacija podseća na važnost pažljivog razmatranja etičkih standarda i protokola u oblasti transplantacije organa, kako bi se osiguralo da se ovakvi incidenti ne ponove.