Telekom Srbija u Londonu prikupio 900 miliona dolara kroz izdavanje obveznica

Telekom Srbija u Londonu prikupio 900 miliona dolara kroz izdavanje obveznica

Kompanija se zadužuje zbog refinansiranja obaveza koje dospevaju u narednom periodu, za dolarskim obveznicama kompanije vladala velika potražnja.

Telekom Srbija je u Londonu izdao međunarodne korporativne obveznice vredne 900 miliona dolara sa kamatnom stopom od 7%, piše Blumberg Adria. Prvobitna kamata je bila 7,5%, ali je smanjena pre početka trgovanja.

Obveznice dospevaju za pet godina, sa mogućnošću povlačenja nakon dve, tri ili četiri godine. Tražnja je bila pet puta veća od ponude i iznosila je 5,5 milijardi dolara, navodi Blumberg Adria.

Velike banke kao što su BNP Paribas, Bank of America, i Deutsche Bank učestvovale su u postizanju dogovora. Predstavnici kompanije održali su sastanke sa investitorima virtuelno i uživo u Londonu.

S&P Global ocenio je obveznice sa ‘BB-’ i stabilnim izgledima, ističući integrisanu mobilnu i fiksnu mrežu, dobru pokrivenost optičkim internetom i snažan brend.

Telekom Srbija se zadužuje radi refinansiranja obaveza koje dospevaju između 2024. i 2026. godine. Očekuje se da će stepen zaduženosti kompanije (racio leveridž, odnosno zaduženost i odnosu na kapital) ove godine dostići 5,2, ali bi mogao pasti na 4,2 u 2025. godini.

Fitch je obveznicama dodelio ocenu B+ sa pozitivnim izgledima, naglašavajući vodeću poziciju kompanije na domaćem tržištu.

Telekom je prvi put izdao obveznice u septembru 2020. u iznosu od 200 miliona evra.

Većinski akcionar Telekoma Srbija, sa udelom od 58,11 odsto, jeste Republika Srbija.