Blinken odlazi na Bliski istok 11. put od rata u Gazi, ali su izgledi za primirje neizvesni

Blinken odlazi na Bliski istok 11. put od rata u Gazi, ali su izgledi za primirje neizvesni

Državni sekretar Entoni Blinken krenuo je na svoje 11. putovanje na Bliski istok od izbijanja sukoba u Gazi prošle godine, dok Izrael intenzivira svoje napade na Hezbolah u Libanu. Stejt department najavio je da će Blinken posetiti Izrael i nekoliko arapskih zemalja tokom jednonedeljnog putovanja, koje se dešava dok Izrael razmatra odmazdu Iranu zbog nedavnog raketnog napada. Osim Izraela, Blinken će posetiti i Jordan, Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate. Ova poseta bila je planirana nakon što je predsednik Džo Bajden najavio slanje Blinkena u region nakon što je Izrael eliminisao vojnog lidera Hamasa Jahje Sinvara, što bi moglo otvoriti mogućnost za nove pregovore o prekidu vatre.

Blinken će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predsednikom Isakom Hercogom kako bi razgovarao o značaju okončanja sukoba u Gazi, oslobađanju talaca i olakšavanju patnji palestinskog naroda. Takođe će se razgovarati o humanitarnoj pomoći za Gazu i potrebi za diplomatijskim rešenjima za sukobe između Izraela i Hezbolaha.

Od 7. oktobra 2023, kada su Hamasovi napadi započeli, Blinken je već 10 puta posetio Bliski istok u nastojanju da okonča krizu. Iako ranije posete nisu dovele do rešenja sukoba, Blinken je uspeo povećati dostavu humanitarne pomoći Gazi. Situacija je postala napetija od prethodnog meseca, podstičući strahove od šireg regionalnog sukoba, posebno nakon što je Izrael pokrenuo kopnenu operaciju protiv Hezbolaha u Libanu i ubio lidera Hasana Nasralaha. Iran je odgovorio na izraelske napade lansiranjem balističkih projektila, na koje Izrael još nije uzvratio.

Blinken će istaći važnost deeskalacije tenzija i postizanja trajne stabilnosti u regionu. Netanjahu je naglasio da će Izrael delovati u svojim nacionalnim interesima, uprkos američkim savetima. Američki zvaničnici su izrazili duboku zabrinutost zbog neovlašćenog objavljivanja poverljivih dokumenata o pripremama Izraela za potencijalni napad na Iran.