Ostin: Ishod ukrajinske borbe za određivanje putanje globalne bezbednosti

Ostin: Ishod ukrajinske borbe za određivanje putanje globalne bezbednosti

U ratu za slobodu u Ukrajini, američki ministar odbrane Lojd Ostin istakao je važnost ishoda ovog sukoba ne samo za samu Ukrajinu, već i za budućnost Evrope, NATO saveza i bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država. Govoreći na Diplomatskoj akademiji Ukrajine u Kijevu, Ostin je naglasio da će ishod borbe za slobodu u Ukrajini biti od ključnog značaja za određivanje globalne bezbednosne putanje u 21. veku. Pored toga, istakao je da je podrška Ukrajini od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika značajna, navodeći da je samo od aprila 2022. godine američka vlada sazvala Ukrajinsku odbrambenu kontakt grupu 24 puta.

Ostin je naglasio da je Amerika posvetila značajne resurse podršci Ukrajini, sa više od 58 milijardi dolara bezbednosne pomoći od februara 2022. godine. U okviru te pomoći, isporučene su različite vrste vojne opreme, uključujući baterije Patriot, raketne sisteme HIMARS, oklopna vozila, bespilotne letelice i municiju. Takođe, istakao je da su i druge zemlje, poput Nemačke, pružile značajnu vojnu pomoć Ukrajini.

Dodatno, Ostin je naglasio da Sjedinjene Države i njihovi saveznici shvataju ozbiljnost situacije i agresiju sa kojom se Ukrajina suočava, te da je cena principa uvek manja od cene kapitulacije. Tokom posete Kijevu 21. oktobra, američki ministar odbrane je najavio novi paket bezbednosne pomoći za Ukrajinu u iznosu od 400 miliona dolara, fokusirajući se na podršku protivvazdušne odbrane, pripreme za zimu i proširenje kapaciteta za dugodometno dejstvo protiv vojnih ciljeva.