Šta se dešava sa vašim DNK podacima ako kompanije poput 23andMe propadnu?

Šta se dešava sa vašim DNK podacima ako kompanije poput 23andMe propadnu?

Biotehnološka kompanija 23andMe, poznata po usluzi genetskog testiranja, nalazi se na ivici bankrota, što je izazvalo zabrinutost o sudbini genetskih podataka miliona korisnika. Kompanija, osnovana 2006. godine, obradila je DNK podatke 14 miliona ljudi kroz jednostavan postupak slanja uzoraka pljuvačke. Međutim, suočena je s teškim izazovima, uključujući pad vrednosti akcija za 97% i veliki hakerski napad koji je kompromitovao podatke skoro sedam miliona korisnika.

Iako 23andMe obećava da štiti privatnost svojih korisnika i da njihovi podaci neće biti podeljeni bez pristanka, mogućnost prodaje kompanije ili njenog bankrota otvara pitanja o tome šta će se desiti sa ovim osjetljivim podacima. U slučaju promene vlasništva, postoji mogućnost da se genetski podaci korisnika „prodaju ili prenesu“, što je izazvalo dodatnu zabrinutost među kupcima.

Stručnjaci savetuju korisnicima da preduzmu korake kako bi zaštitili svoje genetske informacije, kao što je brisanje naloga. Međutim, čak i nakon brisanja naloga, neki podaci, uključujući genetske informacije, mogu ostati pohranjeni zbog zakonskih obaveza kompanije. Korisnici bi takođe trebalo da budu svesni zakonskih uslova pod kojima su pristali na korišćenje usluge, jer kompanije često zadržavaju prava na korišćenje podataka u istraživačke svrhe.

U svetlu ovih događaja, stručnjaci pozivaju na veću pažnju prilikom davanja genetskih podataka kompanijama, jer prodaja ovih firmi može značiti gubitak kontrole nad ličnim informacijama.