Retko morsko stvorenje skuplja toksične metale kao fascinantnu strategiju preživljavanja

Retko morsko stvorenje skuplja toksične metale kao fascinantnu strategiju preživljavanja

U dubinama Crvenog mora i Indijskog okeana, postoji jedan neobičan morski sunđer po imenu Theonella conica, čije preživljavanje intrigira naučnike. Ovaj sunđer, iako deluje skromno, zapravo je majstor u akumulaciji teških metala, poput molibdena, na nivou koji bi bio fatalan za većinu organizama.

Morski biolog Šani Šoham sa Univerziteta u Tel Avivu istraživao je ovo fenomenalno svojstvo sunđera, otkrivajući da Theonella conica sadrži rekordnu koncentraciju molibdena od 46.793 mikrograma po gramu suve težine. Ovaj metal, iako esencijalan u tragovima za organizme poput našeg, može postati toksičan u prevelikim količinama.

Ključ odgovora na ovu zagonetku krije se u bakterijama simbiontima sunđera, posebno u jednoj bakteriji nazvanoj Entotheonella sp. Ova bakterija deluje kao organ za detoksikaciju, pretvarajući toksični molibden u sigurna jedinjenja poput kalcijum molibdata i natrijum molibdata.

Naučnici veruju da bakterije koriste ovaj proces za zaštitu sunđera, signalizirajući drugim organizmima da je sunđer toksičan i nejestiv. Ova simbioza između sunđera i bakterija pruža uvid u kako priroda može pružiti rešenja za akumulaciju štetnih metala, poput molibdena, i njihovo neutralisanje.

Ovo otkriće nije samo fascinantno iz naučne perspektive, već ima i potencijalne implikacije za rešavanje problema zagađenja, posebno u kontekstu tretiranja vode zagađene metalima poput arsena. Entotheonella sp. pokazuje svoju moć u transformaciji teških metala u bezbedne minerale, što bi moglo imati dalekosežne posledice na globalnu ekologiju i zdravlje ljudi.

Studija koja je objavljena u časopisu Science Advances naglašava važnost daljeg istraživanja bakterija i njihove uloge u ekosistemima, otvarajući put ka održivijim rešenjima za suočavanje sa zagađenjem i očuvanje prirode.