Erdogan i Šolc razgovarali o saradnji, ali se razdvojili zbog stava prema Izraelu

Erdogan i Šolc razgovarali o saradnji, ali se razdvojili zbog stava prema Izraelu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se u subotu u Istanbulu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, gde su obojica lidera razgovarali o bilateralnim pitanjima i prilikama za saradnju. Međutim, nisu se složili oko svojih stavova prema Izraelu.

Na, inače, prijateljskoj konferenciji za novinare nakon sastanka, Erdogan je imao oštre reči za Izrael i njegove zapadne podržaoce.

“Jasno je da u Netanjahuovoj glavi ne želi da rat ograniči samo na određeni, fašistički krug, već da ga proširi,” rekao je, misleći na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. “Smrti tolikih vođa su praktično tačka uživanja za njih. A Zapad je na to srećan.”

Šolc je, s druge strane, branio pravo Izraela na “samoodbranu” i izričito se neslagao sa Erdoganovim označavanjem rata u Gazi kao “genocida”.

Nemački lider je ukazao na podršku Berlina humanitarnoj pomoći za Gazu, rešenju zasnovanom na dve države i prekidu vatre.

“Ali želim da kažem i ovo: Nemačka ne veruje da je optužba za genocid opravdana,” rekao je Šolc.

Naglasio je važnost saosećanja kada deca i drugi nevini civili ginu, ali je naglasio da je genocid “pravno pitanje”.

I pored razlika u stavovima o Izraelu, Šolc i Erdogan zadržali su prijateljski ton u svom obraćanju novinarima.

Sastanak se odigrao u trenutku kada svaka strana treba pomoć od druge.

Jedan od glavnih fokusa Turske je nabavka oružja iz Evrope, posebno Eurofighter Typhoon aviona.

Šolc je nagovestio da će u tom pogledu doći do nekih dešavanja.

“Turska je članica NATO-a i stoga uvek donosimo odluke koje se tiču konkretnih isporuka,” rekao je. “To je normalna stvar i nedavno smo doneli takve odluke koje će biti realizovane.” Neposredno pre Šolcovog poseta Turskoj, njegovog drugog tokom gotovo tri godine na funkciji, vlada je objavila da ponovo odobrava veće izvoz oružja Turskoj, izvestila je nemačka novinska agencija dpa. Ove godine, do 13. oktobra, već su izdata 69 dozvola u vrednosti od 103 miliona evra (111,7 miliona dolara), uključujući vojno oružje u vrednosti od 840.000 evra (911.000 dolara). Do neuspelog vojnog puča u Turskoj 2016. godine i invazije na severnu Siriju, nemačka vlada je na velikoj skali odobravala izvoz oružja u tu zemlju, ali ih je zatim značajno smanjila.

Dok se Turska fokusira na odbrambeni sporazum, Šolc traži pomoć Turske da deportuje više odbijenih azilanata i migranata nazad u Tursku.

Gotovo 16.000 turskih građana u Nemačkoj je na kraju septembra trebalo da napusti zemlju. Vlada u Berlinu takođe traži da deportuje one koji su počinili zločine nazad u Avganistan i Siriju, i traži pomoć Turske i drugih partnera za to.