Seničić: Booking u Srbiji neće biti ukinut – postoji obostrana korist

Seničić: Booking u Srbiji neće biti ukinut – postoji obostrana korist

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Yuta), govoreći o tome da li će Booking.com biti ukinut u Srbiji, kaže da se to neće desiti, jer Srbija ima dosta koristi. Dodaje i da je Bukingu stalo da posluje u Srbiji, te da je moguće napraviti dogovor sa kompanijom, ukoliko se posmatraju pozitivni primeri Mađarske i Turske.

Prošle sedmice, ministar turizma Husein Memić izjavio je da je „u turizmu koji se stalno razvija i donosi sve veći devizni priliv, dosta i sive ekonomije, a da su najveći problem korisnici privatnog smeštaja i strane platforme koje kod nas rade nelegalno“.

Posebna pažnja usmerena je ka platformi Buking, na šta je ministar istakao kako su obavljeni razgovori sa tom kompanijom, kao i da državni aparat razmatra da ukine rad ove kompanije u Srbiji.

Seničić kaže da Buking neće prestati sa radom kod nas.

„Neće se ukinuti sigurno. Imamo mi dosta koristi. Ali, Buking pravi ozbiljan problem. Postoje problemi u Turskoj, gde je tužbom naplaćena u stotinama miliona evra veliku kaznu, zabranu rada u Turskoj na određeno vreme. Ista stvar se desila i u Mađarskoj, zbog istog problema – neregistovanih stanova…. Bukingu je stalo da posluje u Srbiji, ali treba naći model koji će zadovoljiti obe strane. Krut je stav i Bukinga i države, ali može da se napravi dogovor“, objašnjava naš sagovornik.

Kako se približavamo EU, moraćemo da shvatimo da odgovornost, kaže Seničić, kada je reč o poslovanju EU, pada na pojednica tj. vlasnika smeštaja.

„Kako se približavamo EU, moraćemo da shvatimo da odgovornost kada je reč o poslovanju EU ide ka tome da je to lična odgovornost tj. vlasnika smeštaja. Kazne su u Evropi velike – od doživotne zabrane rada do kazne zatvora. Ovde imamo laganu kaznenu politiku. Kreću se do 200, 300 hiljada dinara, ali ako dobro radite, više vam se isplati da platite kaznu, nego porez i ostale troškove“, smatra on.

Još kaže: „Buking treba da poštuje zakone država u kojoj radi. Buking mora da zahteva da se dostavi dokument da je stan prijavljen tj. kategorisan. U EU nije više tako. Sve se svodi na ličnu odgovornost. Ako vas inspekcija uhvati da ste prekršile, slede ogromne kazne“.

Dodaje i da ne postoji nijedna inspekcija koja može da kontrolište tako veliki broj stanova.

„Kada je o inspekciji reč, moramo biti racionalni. Imamo negde 70 ljudi na teritoriji cele Srbije. Oni se bave kontrolom rada turističkih agencija, ugostiteljskih objekata, hotelskih objekata…Mi imamo rešenje prikrivenog kupca, koje naš zakon dozvoljava. Dakle, da inspektor bukira preko Bukinga smeštaj, koji ne postoje u registru turizma, da se pojavi na lice mesta i legitimiše onog ko izdaje. Kod Bukinga, ipak, često ne srećete vlasnika. Ključ se ostavlja u sandučetu“, zaključio je.