Ekonomista: Novi sporazumi u okviru CEFTA ugovora omogućiće niže cene i bolje uslove poslovanja

Ekonomista: Novi sporazumi u okviru CEFTA ugovora omogućiće niže cene i bolje uslove poslovanja

Usvajanje devet sporazuma, u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu jugistočne Evrope (CEFTA), koji se odnose na unapređenje trgovine, zapošljavanja i prava potrošača, omogućiće niže cene pojedinih roba i usluga, ali i bolji poslovni ambijent za kompanije u regionu, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Goran Petković.

„Potrošači sigurno mogu očekivati snižavanje cena u ovim oblastima koje pokrivaju usvojeni sporazumi i oni će biti najveći dobitnici. Dobitnici će svakako biti i sposobni i efikasni poslovni ponudjači, proizvodjači, trgovci i turoperateri“, rekao je Petković agenciji Beta.

On je istakao da sporazumi o slobodnoj spoljnoj trgovini uvek olakšavaju poslovanje i stvaraju šansu za bolji privredni rast i napredak dobrim preduzećima i dobrim privredama.

„CEFTA tržište je u ovom trenutku tržište koje po veličini liči na tržište bivše Jugoslavije. Broji oko 19,5 miliona stanovnika i kao takvo predstavlja solidan prostor za planiranje privredne delatnosti“, kazao je Petković.

On je naveo da svaki od postignutih sporazuma ima značaj.

„Primera radi, sporazumi o elektronskoj trgovini i dostavi paketa će olakšati širenje elektronske trgovine iz Srbije i predstavljaju poziv za veća ulaganja u ovaj kanal prodaje“, rekao je on.

Dodao je i da Sporazum o slobodnoj trgovini uslugama turističkih agencija otvara vrata organizatorima putovanja iz Srbije da snažnije nastupe na tržišta trećih, posebno udaljenih zemalja, kao što je Kina i da slobodnije nude složene aranžmane.

„U takvim paketima, organizator će imati direktnu kontrolu nad kretanjem grupe koju će, na primer, dočekati u Beogradu, voditi ih preko Mostara i Dubrovnika do Skadra i ispratiti ih iz Tirane ili Ohrida“, kazao je Petković.

Kako je ukazao, trgovina je bila moguća i pre ovih sporazuma, ali je podrazumevala angažovanje lokalnih posrednika, plaćanje dodatnih troškova što je činilo da ponuda bude cenovno nekonkurentna, a da proces kontrole kvaliteta pružene usluge često bude izvan domašaja jednog ponudjača.

„Ovakvih sporazuma se najviše plaše nekonkurentni ponudjači ili dominantni igrači na tržištu, koje slobodna konkurencija na većem tržištu sučeljava sa većim brojem efikasnih konkurenata“, naglasio je Petković.

Prema njegovim rečima, logično je pretpostaviti da se u Srbiji, kao najrazvijenijoj privredi u okviru CEFTA sporazuma, nalazi i najveći broj ovakvih kompanija.

„Stoga je moguće pretpostaviti i da je u okviru CEFTA-e, Srbija najveći dobitnik od potpisivanja ovako velikog broja sporazuma. Možda je to moguće i povezati sa činjenicom da je upravo tokom našeg predsedavanja i došlo do potpisivanja ovih sporazuma“, kazao je Petković.

On smara i je da nakon potpisivanja ovih sporazuma potrebno ubrzano raditi na njihovoj implementaciji.

„Konkretno, svim članicama sledi prilagodjavanje lokalnog zakonodavstva, kao i uspostavljanje kontakt tačaka u koje će se slivati pitanja i informacije iz drugih CEFTA članica. Na ta pitanja je potrebno odgovarati, informacije je potrebno procesirati i na osnovu njih preduzimati odredjene aktivnosti, za šta još uvek nisu uspostavljeni mehanizmi“, rekao je Petković.

Kako je dodao, tek kada se faza implementacije sporazuma, koja sada sledi, sprovede, moguće je očekivati njihove pozitivne efekte.

Smatra da bi u narednim koracima bilo korisno širiti prakse slobodne trgovine na druge sektore.

„Može se slobodno reći da su sektori elektronske trgovine ili prometa turističkih usluga, u ovom talasu postizanja sporazuma, isto kao što je to bio sporazum o, na primer, prometu voća i povrća, u prethodnom ciklusu, zapravo pilot programi koji treba da otvore put ka snažnijem ostvarivanju pretpostavki zajedničkog tržišta. CEFTA je još uvek daleko od toga, ali predstavlja poligon za privikavanje domaće privrede na jaču konkurenciju, najpre privrednika iz sličnih ekonomskih uslova, da bi se u nekom trenutku ušlo na jedinstveno evropsko tržište“, zaključio je Petković.