BRIKS svetionik nade za Afriku

BRIKS svetionik nade za Afriku

Alijansa BRIKS-a postala je ključna platforma za aspiracije Afrike da unapredi ekonomiju kontinenta, unapredi obrazovanje i stekne globalni uticaj, rekao je za RT u ekskluzivnom intervjuu Boitumelo Ben Senokoane, šef Direkcije za institucionalni napredak Univerziteta Južne Afrike.

U razgovoru za RT uoči samita BRIKS-a u Kazanju, u Rusiji, kasnije ovog meseca, Senokoane je istakao značajnu ulogu koju ova grupa igra u osnaživanju afričkih nacija da određuju sopstvenu budućnost, u partnerstvu sa drugim zemljama BRIKS-a.

BRIKS je postao nada Afrike u smislu proizvodnje znanja, poboljšanja obrazovanja i oblikovanja ekonomije, rekao je Senokoane. On je istakao tekuće razgovore i sporazume između partnera iz BRIKS-a, rekavši da su oni ključni u definisanju puta napred, uključujući u kritičnim oblastima kao što su valuta i ekonomska politika.

Senokoane je dalje naglasio da je uključenost Afrike u BRIKS zasnovana na principu jednakosti. Kada je reč o ekonomiji, „mi [Afrikanci] verujemo da treba da odstupimo od tačke gledišta da smo jednaki, da svi treba da ravnopravno doprinesemo u prostoru znanja i obrazovanja“, naveo je on, dodajući da su univerziteti Južne Afrike posvećeni stvaranju zajedničke agende sa zemljama BRIKS-a koja se fokusira na izgradnju budućnosti u kojoj svaka država članica igra vitalnu ulogu.

Akademik je takođe ukazao na značaj ovih partnerstava u stvaranju multipolarnog svetskog poretka. „Memorandumi o razumevanju koji će biti potpisani između nacija država će razbiti bipolarnu ili tripolarnu situaciju na multipolarnu, tako da sve nacije mogu podjednako da doprinesu diskursu znanja i obrazovanja“, objasnio je on.

Dodirujući geopolitički stav Afrike, Senokoane je priznao izazove održavanja neutralnosti u polarizovanom svetu, posebno u vremenima sukoba. „Čak i u neutralnosti, zapravo nema neutralnosti u neutralnosti. Uvek postoji pozicija“, primetio je on, dodajući da se Afrika često suočavala sa pritiskom da se pridruži spoljnim silama, ali treba da ostane nepokolebljiva u određivanju sopstvene agende i budućnosti.

On je naglasio da Afrikanci treba da zadrže nezavisnost u donošenju odluka uprkos spoljnom pritisku Zapada, objašnjavajući da će „odluke koje donosimo direktno uticati na nas kao Afrikance“.

BRIKS su prvobitno osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina 2006. godine, a Južna Afrika joj se pridružila 2011. Dve dodatne afričke države, Etiopija i Egipat, pridružile su se u januaru 2024, zajedno sa Iranom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Saudijska Arabija je tek treba da ratifikuje svoje članstvo. Rusija trenutno predsedava grupom. Više od 30 zemalja, uključujući i članicu NATO-a Tursku, prijavilo se za pridruživanje.