Šumski požari se pomeraju na sever i pojačavaju se – evo šta to znači za planetu

Šumski požari se pomeraju na sever i pojačavaju se – evo šta to znači za planetu

Požari su odavno prirodni deo šumskih ekosistema, ali nešto se menja. Naša nova studija pokazuje da su šumski požari postali rasprostranjeniji i ozbiljniji zbog globalnog zagrevanja, posebno u visokim severnim geografskim širinama kao što su Kanada i Sibir, gde su požari najosetljiviji na toplije i sušnije uslove.

Implikacije ovoga su alarmantne, ne samo za pogođene ekosisteme ili gradove zahvaćene dimom niz vetar, već i za sposobnost planete da skladišti ugljenik i reguliše klimu. Trend koji smo otkrili je u suprotnosti sa smanjenjem obima požara na travnjacima savana, što može odražavati ekspanziju poljoprivrede i promenu obrazaca padavina.

Utvrdili smo vodeće uzroke šumskih požara u različitim delovima sveta koristeći AI algoritam. Grupisao je šumske regione u različite zone sa sličnim obrascima požara i osnovnim uzrocima, otkrivajući zabrinjavajuću meru u kojoj klimatske promene podstiču širenje šumskih požara na visokim severnim geografskim širinama Zemlje.

Od 2001. godine, emisije iz požara u šumama izvan tropskih krajeva, poput delova borealnih šuma na krajnjem severu Severne Amerike i Evroazije, skoro su se utrostručile. Ovaj porast je uglavnom rezultat toplijeg, sušnijeg vremena koje se češće javlja, u kombinaciji sa šumama koje rastu efikasnije na mestima gde je hladnoća nekada usporavala njihov rast.

Klimatske promene stvaraju idealne uslove za veće, intenzivnije požare, koji zauzvrat ubrzavaju klimatske promene ispuštajući više ugljenika u atmosferu. U stvari, otkrili smo da su se globalne emisije ugljenika od šumskih požara povećale za 60% u poslednje dve decenije. Najveći doprinosi potiču od požara u Sibiru i zapadnoj Severnoj Americi.

Ovaj trend pomera fokus emisija šumskih požara iz tropskih šuma, gde požari postavljeni da bi se napravilo mesto za poljoprivredno zemljište već dugo doprinose ugljeniku u atmosferi. Politika očuvanja smanjila je stope krčenja šuma od ranih 2000-ih u nekim regionima, posebno u Amazoniji. Nasuprot tome, sve veći požari u severnim šumama, kao što je tajga — šuma hladnog subarktičkog regiona — podstaknuti su promenljivim klimatskim uslovima i generalno izazivaju gromove, što ih čini težim za sprečavanje.

Ne samo da se područje zahvaćeno požarima širi, već i sami požari postaju sve jači i oslobađaju više ugljenika, prema našim novim nalazima. Ovo odgovara ranijoj studiji koja je otkrila da požari nanose više štete ekosistemima na globalnom nivou nego u prošlosti. Požari bukte kroz suvu i zapaljiviju vegetaciju kako globalne temperature rastu i suše postaju sve češće.

U severnim šumama, jači požari mogu sagoreti duboko u tlu i osloboditi ugljenik koji se akumulirao vekovima. Šume mogu ostati neto emiteri ugljenika decenijama nakon sagorevanja i što su požari jači, duže je potrebno šumama da se povrate i povrate ugljenik izgubljen tokom požara.

Nagli porast emisija požara iz šuma izvan tropskih krajeva je jasan signal da je kapacitet Zemljinih šuma za skladištenje ugljenika u sve većem riziku.

Šume, posebno u severnim regionima, apsorbuju i skladište CO₂ iz atmosfere. Ali kako se požari šire i postaju sve jači, ovi vitalni ponori ugljenika su oslabljeni. Ovo podriva globalne napore da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama jer šume nadoknađuju emisije iz ljudskih aktivnosti koje sagorevaju fosilna goriva.

Šumski požari, koji se dugo smatraju delom prirodnog ciklusa ugljenika, sve više su izazvani klimatskim promenama izazvanim ljudima. Ipak, međunarodni standardi izveštavanja ne prave razliku između „prirodnih“ nivoa emisija šumskih požara i većih emisija koje vidimo zbog klimatskih promena.

Ovo omogućava da višak emisija požara izazvanih ljudima padne van okvira nacionalnih budžeta za ugljenik koje prate organizacije poput Ujedinjenih nacija. Pojavljuju se praznine između emisija ugljenika za koje mislimo da upravljamo i stvarne količine koja prolazi između zemlje i atmosfere.

Ono što pokreće požare u različitim regionima varira, tako da rešavanje ove rastuće pretnje zahteva prilagođene pristupe. Izvan tropskih krajeva, proaktivno upravljanje šumama je od suštinskog značaja. Pažljivo upravljani požari i proređivanje vegetacije mogu značiti da požari na kraju uzrokuju manje štete kada se zapale. Praćenje rasta vegetacije, zajedno sa vremenskim uslovima pogodnim za požar, može pomoći u identifikaciji i određivanju prioriteta područja za intervenciju.

U tropskim šumama, smanjenje paljenja (posebno tokom suša) i sprečavanje fragmentacije šuma ključno je za zaštitu ovih ekosistema i njihovih zaliha ugljenika. Ovo može pomoći u sprečavanju ekstremnijih požara koji pretvaraju tropske šume od ponora ugljenika u izvore.

Ograničavanje sagorevanja fosilnih goriva je ključno za minimiziranje budućeg rizika od požara. Bez drastičnih smanjenja emisija gasova staklene bašte, mogući su ozbiljniji i rasprostranjeniji šumski požari, sa sve većom štetom po ekosisteme, biodiverzitet i klimu.

Naša studija je takođe istakla važnost ažuriranja međunarodnih standarda izveštavanja o emisijama ugljenika. Kako šumski požari postaju bliže povezani sa klimatskim promenama izazvanim ljudskim faktorom, ključno je da se emisije požara uključe u nacionalne budžete za ugljenik kako bi se pružila preciznija slika tokova ugljenika na planeti.

Takođe postoji rizik od precenjivanja količine ugljenika koja se skladišti u područjima za pošumljavanje, posebno izvan tropskih krajeva. Mnoge šeme za kompenzaciju ugljenika oslanjaju se na sadnju novih stabala ili odlaganje žetve postojećih da bi apsorbovali CO₂, ali ako se rastuća opasnost od šumskih požara ne uzme u obzir na odgovarajući način, ovi projekti ne bi mogli da ostvare uštede ugljenika koje obećavaju.

Šumski požari više nisu samo prirodna pojava. Kako se pomeraju na sever i intenziviraju, ovi požari su jasan simptom klimatskih promena izazvanih ljudima.

Neophodno je prepoznati rastuću ulogu koju požari igraju u ciklusu ugljenika. Na taj način možemo bolje upravljati rizicima od požara, zaštititi šume i osigurati otporniju budućnost planete.